6. oktobar 2023 15:15

Đedović Handanović: Imamo dovoljno energenata za predstojeću zimu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đedović Handanović: Imamo dovoljno energenata za predstojeću zimu

Foto: TANJUG/MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - U Srbiji ima dovoljno energenata za predstojeću zimu i građani ne treba da brinu oko toga, poručila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Ona je rekla Tanjugu na obeležavanju 130 godina postojanja i rada Elektroprivrede Srbije (EPS) kazala da zaliha uglja na deponijama ima dovoljno i da su one na rekordnom nivou, kao što su i akomulacije u hidroelektranama, a tome u prilog je, kako je objasnila, išla i dobra sezona, jer nije bilo suše.

Prema rečima ministarke, imamo dovoljno i zaliha gasa koje su veće nego što su bile prošle godine i one su veće od 600 miliona kubnih metara.

Radimo na tome da se dalje ne povećava cena goriva, pre svega dizela

Ministarka je izjavila da se sa naftnim kompanijama u Srbiji zajednički radi na tome da ne dođe do povećanja cene goriva, pre svega dizela.

"Nastavićemo da pratimo apsolutno kretanja na tržištu i rad ovih kompanija i cilj nam je da može samo da dođe do smanjenja cena, ali ne do povećanja, a naravno ukoliko na tržištu dođe do pada cena da se onda one snižavaju", kazala je ona na obeležavanju 130 godina postojanja i rada Elektroprivrede Srbije (EPS).

Đedović Handanović je, odgovarajući na pitanje novinara kako će se povećanje akciza od 1. oktobra odraziti na cenu goriva u Srbiji, kazala da je danas imala sastanak sa Udruženjem naftnih kompanija Srbije i Naftnom industrijom Srbije (NIS) kao najvećom kompanijom u tom sektoru o stanju na tržištu naftnih derivata.