12. oktobar 2023 17:30

Za lizing tehnologije zelene energije obezbeđen zajam od 10 miliona evra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Za lizing tehnologije zelene energije obezbeđen zajam od 10 miliona evra

Foto: Shutterstock.com/Number1411, ilustracija

BEOGRAD - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saoštila je danas da se S Leasing Srbija (SLS) podružnica Erste banke, pridružila Finansijskom fondu za zelenu ekonomiju (GEFF) koji u Srbiji podržava Zeleni klimatski fond (GCF).

Kako se navodi, zajam od 10 miliona evra od EBRD-a i GCF-a podržaće zelene investicije u Srbiji, preko onlajn baze podataka koja povezuje prodavce zelenih tehnologija sa preduzećima i vlasnicima kuća (EBRD Green Technologi Selector).

Dodaje se da će SLS, koji se pretežno fokusira na putnička i komercijalna vozila, ali i na građevinsku opremu i koji je rangiran na četvrtom mestu u Srbiji po ukupnoj aktivi koristiti finansiranje EBRD-a i GCF-a da poveća svoju ponudu zelenih tehnologija uključujući solarne panele, toplotne pumpe i opremu za biogas lokalnim kompanijama i malim i srednjim preduzećima.

Tehnologije i oprema će doći sa unapred odobrene liste na platformi EBRD Technologi Selector.

"EBRD nastavlja da promoviše zelena ulaganja u Srbiji i uvećava finansiranje lokalnih preduzeća preko svojih partnerskih finansijskih institucija. S Leasing Srbija je naša nova partnersku instituciju i nadamo se da je ovaj projekat samo početak dugogodišnje saradnje", kazala je direktorka za finansijske institucije EBRD-a Aleksandra Vukosavljević.

U saopštenju se podseća da je EBRD do danas u Srbiju uložila skoro 8,7 milijardi evra u 340 projekata, od kojih je skoro 70 odsto podržalo razvoj privatnog sektora.