30. oktobar 2023 17:07

Milan Vujanić: Deonicom kroz Beograd kretaće se i vozila koja idu maksimalnom brzinom do 50 km/h

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milan Vujanić: Deonicom kroz Beograd kretaće se i vozila koja idu maksimalnom brzinom do 50 km/h

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Novom Uredbom o kategorizaciji puteva deonica kroz Beograd od Dobanovačke petlje, preko Mostara do Bubanj potoka više nije auto-put, već gradska saobraćajnica, a profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić kaže da to znači da će ubuduće tom deonicom moći da se kreću vozila koja ne mogu da razviju brzinu od 50 kilometara na sat.

Vujanić je rekao za Tanjug da će ovim putem ubuduće moći da saobraćaju i biciklisti, trotinetisti ali i traktoristi, ukoliko to ne bude posebno zabranjeno, ali je mišljenja da ne bi dozvolio vožnju trotineta tom deonicom.

Profesor Vujanić smatra da se brzina kretanja na ovom putu neće menjati jer, kako kaže, promena statusa puta u okviru putne mreže, ne znači uvek i smanjenje dozvoljene brzine vožnje.

“Državna uprava ima pravo da donese odluku kojom će dozvoliti i veću brzinu od one koja je propisana za tu kategoriju puta, ukoliko put ispunjava uslove. Promena kategorije puta se neće odnositi na brzinu”, rekao je on.

Kako je objasnio, ta deonica, po svim kriterijumima, nije ni bila auto-put.

"Auto-put mora da ima najmanje dve fizički odvojene kolovozne trake, sa najmanje dve saobraćajne trake i jednom zaustavnom. Na Gazeli vi nemate zaustavnu traku i odmah to nije auto-put. To je dalje put koji je na svakom prilazu označen saobraćajnim znakom da ulazite na auto-put, i na svakom izlazu ima saobraćajni znak za isključenje sa auto-puta. Kod Plavog mosta, ali i na drugim mestima, vi nemate takav znak”, objasnio je Vujanić.

Ističe da je "najvažniji element koji čini da ovaj put nije deo auto-puta da mora da ima potpunu kontrolu pristupa, da znate ko je, kad je i gde ušao na auto-put, koliko je bio u sistemu i kad i gde je izašao sa auto-puta".

Praktično, od Beograda pa sve do naplatne rampe za Novi Sad i Vrčin, vi niste na auto putu, bez obzira što ga mi zovemo auto-putem, tvrdi profesor Vujanić.

“Od Novog Beograda prema Gazeli, ta ulica se zove Bulevar Stevana Prvovenčanog, a od Gazele pa do Bubanj potoka zove se Bulevar Arsenija Čarnojevića, ili obrnuto. Svejedno, ali zove se ulica. To jeste gradska saobraćajnica”, pojasnio je profesor.

Vujanić kaže i da je najvažnija razlika između različitih kategorija puteva u tome što je zakonom određena širina zaštitnog pojasa sa obe strane puta, u kojem ne smete ništa da gradite.

“Za ulicu to ne postoji, u ulici vi možete da gradite kuću odmah uz trotoar, a kod običnih puteva taj pojas je do 10 metara. Dakle, do 10 metara ne smete ništa da gradite, a posle smete. Uz auto-put, taj zaštitni pojas je 40 metara. Od ivice auto-puta 40 metara ne sme da bude građen nijedan objekat. Ovaj put ni sada ne odgovara tome, jer to znači da je ogromna površina izdvojena u kojoj ne sme da se gradi, a uz put koji ide u grad. Pošto bi to bilo bacanje korisne površine, mislim da je to bio razlog zbog kojeg je ovaj put kategorisan na nivo drugog B reda”, rekao je profesor.