31. oktobar 2023 15:15

Brnabić se sastala sa predstavnicima južnokorejske kompanije vakcina i lekova, razgovarali o uspostavljanju saradnje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brnabić se sastala sa predstavnicima južnokorejske kompanije vakcina i lekova, razgovarali o uspostavljanju saradnje

Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

BEOGRAD - Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas sa predstavnicima južnokorejske kompanije za proizvodnju vakcina i bioloških lekova "SK bioscience“ o uspostavljanju saradnje i mogućnostima da Srbija postane njihov centar za proizvodnju, istraživanje i razvoj, odnosno hab za Evropu.

”SK“ je drugi najveći konglomerat Republike Koreje, a ova poseta na visokom nivou označava početak realizacije Memoranduma o razumevanju koga je predsednica Vlade potpisala u Seulu 8. septembra sa kompanijama "SK bioscience“ i ”Frontier Pharma“, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Razmatra se i mogućnost značajnog zajedničkog ulaganja, naročito zbog istraživačko-razvojnih mogućnosti koje se otvaraju izgradnjom BIO4 Kampusa u oblasti biomedicine, biotehnologije, bioinformatike i biodiverziteta.

”Frontier Pharma“ je i vlasnik kompanije ”Zdravlje” iz Leskovca.

Brnabić je sagovornicima rekla da je Vlada Srbije posvećena razvoju inovacija i da je njihov projekat dobrodošao u Srbiju, za šta će imati punu podršku.

Vi niste samo investitori u nauku i tehnologiju, već naši partneri, istakla je premijerka i dodala da je Vlada Srbije poseban akcenat stavila na razvoj veštačke inteligencije i biotehnologije za dalji privredni razvoj Srbije.

Brnabić je podvukla značaj koji Srbija pridaje evropskim integracijama i ocenila da će proizvodi registrovani u Srbiji bili prepoznati u Evropskoj uniji kada Srbija postane njen punopravni član.

Prema njenim rečima, biotehnologija je budućnost i zato insistira na razgovorima i konsultacijama sa stručnim ljudima iz te oblasti, jer je namera Srbije da postane jedna od najatraktivnijih svetskih destinacija za investicije u ovoj oblasti.

Generalni direktor kompanije "SK Bioscience“ An Džejvaj rekao je da su zaposleni u njegovoj kompaniji spremni da prenesu svoje bogato iskustvo kolegama u Srbiji.

Na sastanku je rečeno i da se Srbija već pokazala kao kredibilan partner, da ima veoma dobru tehnologiju i zato postoji spremnost da se sa srpskim kompanijama zajedno radi na istraživanju nove generacije vakcina i drugih naprednih terapija.