20. novembar 2023 14:52

Momirović: Male vinarije su važna karika u ravnomernom ekonomskom razvoju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Momirović: Male vinarije su važna karika u ravnomernom ekonomskom razvoju

Foto: TANJUG/NEBOJŠA RAUS

TOPOLA - Prviredna delegacija "Wine Vision" posetila je danas Oplenačko vinogorje, nakon sajma "Wine Vision by Open Balkan 2023", a ministar trgovine Tomislav Momirović je rekao da su male vinarije važna karika u ravnomernom ekonomskom razvoju zemlje.

Među gostima su bili organizatori manifestacije, vinske sudije i trgovci iz Kine, velike Britanije i drugih zemalja.

Tom prilikom je organizovana i degustacija vina Oplenačkog vinogorja.

"Regionalni razvoj mora da bude ravnomeran i izgrađen na novim osnovama, na evropskom kvalitetu i konkurentnim proizvodima, a mi to u našoj proizvodnji vina svakako imamo", rekao je Momirović u Topoli, saopštilo je minsitarstvo.

Naveo je da smo u prethodnih pet godina uspeli da udesetostručimo broj malih vinarija i da ih danas u Srbiji skoro pet stotina, rekao je Momirović.

"Nije suština samo u sadnji vinove loze i proizvodnji vina, već je suština u ravnomernom regionalnom razvoju i aktiviranju turističkih potencijala jer proizvodnja i prodaja vina mora da privuče ljude iz velikih gradskih centara. Cilj malih vinarija ne treba da bude proizvodnja velike količine vina, već stvaranje nove ekonomske šanse u manjim sredinama", rekao je ministar Momirović.