21. novembar 2023 14:18

Mihailo Jovanović: Izvoz IKT sektora ove godine porastao za 35 odsto

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mihailo Jovanović: Izvoz IKT sektora ove godine porastao za 35 odsto

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Izvoz IKT sektora Srbije iznosio je 2,7 milijardi evra u 2022, a ove godine je ostvaren rast od 35 odsto i očekuje se da će izvoz dostići 3,8 milijardi evra", rekao je danas ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

On je na ministarskom panelu na predstavljannju Bele knjige 2023. Saveta stranih investitora naveo da u IKT sektoru radi 112.000 ljudi i da se najviše izvozi u SAD, Englesku, Švajcarsku na koje otpada skoro trećina izvoza IKT sektora, te da ovaj sektor ostvaruje najveći suficit.

Jovanović je izrazio zadovoljstvo što su telekomunikacije i digitalizacija i ove godine među prvih 10 mesta.

"To je rezultat dugoročnog planiranja i što je još 2017. godine digitalizacija postavljena kao jedan od naših prioriteta", rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, rađena je telekomunikciona i naučna infrastruktura i digitalizacija privrede i institucija, što je stvorilo uslove za veće strane investicije, da budu zasnovane na radno intenzivnim aktivnostima.

Govoreći na ovom panelu ministarka nauke i tehnološkog razvoja Jelena Begović je ocenila da je dobro što je nauka prisutna na jednom takvom skupu i što je prepoznata od države i privatnog sektora kao važan faktor u razvoju zemlje.

Vremena u kojima živimo su izazovna i odluka o izgradnji BIO 4 kampusa jeste i hrabra i vizionarska, a ovaj kampus je sledeći korak razvoja Srbije i bioekonomije, kao inovativne ekonomije, rekla je ministarka.

Objasnila je da je ideja BIO 4 kampusa da se na jednom mestu, na 150.000 kvadrata okupe svi glavni akteri koji bi doveli do razvoja bioekonomije, ali i razvoja društva u celini.

Gradi se, kaže, sofisticirana infrastruktura gde će biti i obrazovni i naučni sistem i kompanije, više od 1.000 doktora nauka.

Ovaj projekat se gradi na duge staze i trebalo bi da dovede do razvoja jedne nove ekonomije u Srbiji, dodala je ona.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je istakla da je 2023. godina bila izazovna i da nije bilo jasno kako će poteškoće na evropskom tržištu uticati na ostvarenje našeg planiranig rasta, kao i na kontrolisanje inflacije.

"Za veće investicije je važno da mi kao Vlada Srbije poboljšavamo regualatorni okvir", istakla je ona i navela da je u tom smislu ministarstvo koje vodi, između ostalog, kreiralo predvidivost kada je reč o obnovljivim izvorima energije i pokrenulo prve aukcije za vetar i solar.