28. novembar 2023 19:14

Bogoljub Karić: Tolerancija na KiM je još potrebnija nego 1990-ih

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bogoljub Karić: Tolerancija na KiM je još potrebnija nego 1990-ih

Foto: TANJUG/FONDACIJA BRAĆA KARIĆ

BEOGRAD - Bogoljub Karić izjavio je danas na Ekonomskom forumu u Beogradu da je tolerancija na Kosovu i Metohiji sada još neophodnija nego 1990-ih godina, kao i da je u cilju eliminicaje prisutnih tenzija i nemira potrebno da Albanci i Srbi rade zajedno.

Karić je u obraćanju učesnicima Ekonomskog foruma govorio o njegovom

modelu rešavanja društvenih kriza uz pomoć ekonomije i biznisa, o, kako je naveo, ''Karić Modelu za zajednički prosperitet''.

Rekao je da je njegova istorija poslovnog mirotvorsta u tom smislu otpočela 1973. godine, kada je, kako je naveo, njegova porodica osnovala prvu privatnu firmu i porodičnu kompaniju, ne samo u Jugoslaviji već i u čitavom komunističkom svetu.

''Moj otac je bio mirotvorac, miritelj, posrednik među zavađenim porodicama na Kosovu, a to je činio i moj deda i moji dalji preci. Kao sveštenička porodica, mi smo uvek bili tu za sve komšije i sugrađane koji su imali probleme, kao što je, na primer, bila krvna osveta. Nas su uvek pozivali, u takvim situacijama, i Srbi i Albanci'', rekao je, pored ostalog, Karić.

Dodao je da je kopmanija nastavila da se potom širi i na prostoru Rusije nakon što je njene pogone obišao bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov tokom njegove posete SFRJ.

''Bili smo prvi koji su stvorili privatna preduzeća i u komunističkoj Rusiji'', kazao je Karić.

Dodao je da je 1990-ih predložio da država učestvuje u realizaciji njegovog Modela tako što će izvršiti privatizaciju 51 odsto kapitala svih kompanija na KiM, prodavši ih stranim kompanijama iz tehnološki visokorazvijenih zemalja, a da 49 procenata vrednosti kapitala podeli radnicima.

''Da je ovaj moj Model sproveden nikada ne bi došlo do rata, a Kosmet bi danas bio visoko razvijen region'', naveo je Karić.

Istakao je da bi se i danas kada bi Albanci i Srbi radili zajedno, pored povećanja stope zaposlenosti na KiM i šire, uspostavili novi oblici poslovne saradnje i kao rezultat toga eliminisale bi se sada prisutne tenzije i nemiri.

Posle bilo kog rata i konfliktnih situacija mora se, kako je naglasio, sesti za pregovarački sto, jer se samo pregovorom i usklađivanjem interesa pregovaračkih strana mogu naći rešenja, koja bi trebalo da budu prevashodno u interesu naroda.

''Implementacija Karić Modela za zajednički prosperitet podrazumeva prevashodno stvaranje zajedničkih kompanija (srpskih i albanskih), koje bi obezbedile privredni rast i sav boljitak koji uz njega ide, uključujući i želju za mirom. Do sada ni jedna vlada nije htela da me imenuje kao pregovarača sa tzv. Republikom Kosovo, iako se ja pune 33 godine intenzivno bavim traženjem efikasnog i efektivnot rešenja za otklanjanje nastalog konflikta na Kosmetu'', rekao je, između ostalog, Bogoljub Karić.

Ekonomski forum u Beogradu danas je otvorio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić uz prisustvo amabasadora Sjedinjenih Američkih Država Krisrofera Hila i amabasadora Velike Britanije Edvarda Fergusona.

Tokom dva dana Foruma obratiće se veliki broj učesnika, državnih zvaničnika Srbije i zemalja iz regiona, kao i predstavnici međunarodne zajednice.