30. novembar 2023 14:58

Branislava Simanić: Trećina preduzeća i preduzetničkih radnji u Srbiji su u vlasništvu žena

Izvor: TANJUG

podeli vest

Branislava Simanić: Trećina preduzeća i preduzetničkih radnji u Srbiji su u vlasništvu žena

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BEOGRAD - Trećina preduzeća i preduzetničkih radnji u Srbiji je u vlasništvu žena, izjavila je danas direktorka Sektora za preduzetništvo u Privrednoj komori Srbije Branislava Simanić na predstavljanju projekta "Žene preduzetnice - snaga ekonomije" i istakla da je cilj da imamo što više uspešnih dama.

"Žene su ranije kretale u biznis iz nužde, a danas se situacija značajno promenila. Danas imamo žene koje su samosvesna, koje imaju biznis ideju, biznis plan", rekla je Simanićeva u PKS.

Ona je dodala da su upravo iz tih razloga pre pet godina formirali Sekciju za žensko preduzetništvo.

"Mi organizujemo za njih B2B sastanke, pomažemo im da izađu na strana tržišta, na sajmove, organizujemo različite edukacije i čitav niz podrške koji može značajno da im pomogne i unapredi njihovo poslovanje", rekla je Simanićeva i dodala da se nalazimo u evropskom proseku po pitanju ženskog preduzetništva.

Na to smo posebno ponosni, ali smatramo da je i dalje potrebno govoriti o ženskom preduzetništvu, dodala je ona i najavila održavanjee međunarodne konferencije za žensko preduzetništvo 13. decembra u Privrednoj komori Srbije.

Direktorka Odeljenja za identitet i komunikacije u Unikredit banci Svetlana Bunčić kaže da oni od početka svog poslovanja u Srbiji podržavaju žensko preduzetništvo.

"U osnovi našeg poslovanja su ravnopravnost, inkluzija, različitost i jedni smo od retkih kompanija koja suštinski može da se pohvali time da zaista na svaku poziciju jednake šanse imaju da dođu i muškarci i žene. Na upravljačkim pozicijama imamo 50 odsto žena, platne razlike smo praktično sveli na minimum kada pričamo o nivou primanja muškaraca i žena na sličnim ili istim pozicijama", rekla je Bunčićeva.

Članica Sekcije za žensko preduzetništvo u PKS Katarina Beljić izjavila je da je deo sekcije od njenog osnivanja, kao i da država zajedno sa PKS pruža sistemsku podršku njoj i ostalim preduzetnicama.

"Kroz sekciju za žensko preduzetništvo omogućeno nam je povezivanje sa ostalim preduzetnicima, što nam svakako omogućava lakše poslovanje i širenje na tržišta van teritorije Srbije, pre svega u regionu, a zatim i u celoj Evropi, pa čak i svetu", istakla je Beljićeva.