27. decembar 2023 14:04

Đedović Handanović uručila ugovore o subvencijama za oko 150 domaćinstava u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đedović Handanović uručila ugovore o subvencijama za oko 150 domaćinstava u Beogradu

Foto: TANJUG/MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović uručila je danas ugovore za energetsku sanaciju za 147 domaćinstava na Paliluli, a za subvencije je na ovoj beogradskoj opštini obezbeđeno više od 17 miliona dinara, saopštilo je resorno ministarstvo.

„Palilula je peta opština u Beogradu u kojoj građani dobijaju ugovore za energetsku sanaciju domaćinstava, a ugovora je ove godine bilo koliko u prethodne dve godine zajedno. Javni poziv na Palilui će biti otvoren dok se ne iskoriste sva sredstva", rekla je ona i pozvala građane da nastave da se prijavljuju.

Istakla je da je društvo kroz veće subvencije bliže ostvarivanju ciljeva u oblasti energetske efikasnosti i da je veoma važno da beogradske opštine budu redovni učesnici na javnim pozivima.

Prema njenim rečima, do sada je u Srbiji oko 2.000 građana u više od 30 opština i gradova dobilo ugovore, od čega je u Beogradu oko 330, i da oni mogu da počnu sa radovima.

Ocenila je da je proces energetske tranzicije pitanje budućnosti svih nas i da svi možemo dati svoj doprinos da imamo dovoljno energije, zdravu životnu sredinu i da je sačuvamo i za buduće generacije.

„Jedan od načina da to uradimo jeste da smanjimo potrošnju energije. Država se potrudila da to bude lakše i na različite načine podstičemo štednju, kroz subvencije, popuste za racionalnu potrošnju i olakšice za najugroženije", rekla je ona.

Dodala je da je čak 30 odsto domaćinstava u oktobru iskoristilo maksimalan popust od 40 odsto za racionalno korišćenje energije, a oko 160.000 najugroženijih ove zime ostvarilo je pravo na olakšice na računima za struju i gas, odnosno grejanje.

Ministarka je istakla da povećanje energetske efikasnosti nije posao koji se završava u jednoj godini, već jedan od strateških ciljeva.

„Obezbedili smo dovoljno novca da i u naredne četiri godine podržimo građane da smanje potrošnju i očekujemo da oko 50.000 domaćinstava bude obuhvaćeno subvencijama. Takođe, za energetsku sanaciju u stambenim zgradama koje su priključene na sistem daljinskog grejanja, biće produžen javni poziv do početka februara, u okviru posebnog programa, koji država takođe finansira", rekla je ona.

Navela je da će oko 500 zgrada, sa blizu milion kvadratnih metara, biti obnovljeno u okviru programa u celoj Srbiji.

Za izradu kompletne dokumentacije i polovinu troškova radova obezbeđena su bespovratna sredstva, a preostalih 50 odsto građani će moći da otplate u periodu od 10 godina, pri čemu bi im računi za grejanje ostali isti ili neznatno veći nego pre učešća u programu.