9. januar 2024 13:04

MAT: Udeo građevinarstva u BDP-u iznosi 5,5 odsto

Izvor: TANJUG

podeli vest

MAT: Udeo građevinarstva u BDP-u  iznosi 5,5 odsto

Foto: Shutterstock.com/Blue Planet Studio, ilustracija

BEOGRAD - Doprinos građevinarstva BDP-u Srbije je veći od sektora saobraćaja, telekomunikacija i energetike i iznosi oko 5,5 odsto BDP-a, što je zadovoljavajuće, objavljeno je u novom broju časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

Kako je navedeno u tekstu "Da li je zastoj u stanogradnji privremen", u ovom trenutku je još rano za zaključak da li će na nivou cele godine stanogradnja zabeležiti rast,

Ipak, postoje neke indikacije da je tokom trećeg i četvrtog tromesečja 2023. godine u stanogradnji došlo do popravljanja aktivnosti u odnosu na prethodni deo te godine.

"Na rast vrednosti stanogradnje u drugom polugođu 2023. uticala je izgradnja većih stambenih kompleksa Beograd na vodi, zatim 'Depo', 'Voždove kapije', 'Vellport', 'Viva Residences', 'Zelena avenija', gradi se veliki stambeno-poslovni kompleks u Nišu sa preko 400 stanova", navode autori teksta.

Naglašeno je da u Srbiji još uvek mali deo nekretnina kupuje iz kreditnih sredstava.

"Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda 16,6 odsto svih prometovanih stanova u trećem tromesečju 2023. Republici Srbiji plaćeno je iz kredita, što je za devet procentnih poena manje nego lane", navedeno je u tekstu.

Aktuelne probleme stanogradnje, ipak, treba tražiti na strani tražnje, kažu stručnjaci MAT-a.

"U prethodne tri godine zabeležen je procvat cene stanova, posebno u 'novogradnji'. Cene su rasle i tokom 2023. godine, iako nešto umerenijim tempom nego ranije. Više činilaca je tome doprinelo, ali nema dileme da će upravo kontrakcija tražnje veoma brzo prekinuti ovaj trend", ocenio je autor teksta.

Realni pad tražnje za jednim delom građevinskih proizvoda koji se tiču stanogradnje uočen je iz podataka o uvezenim količinama tokom 2022. godine, a pad je dodatno intenziviran u prvih devet meseci 2023. godine.

"Na osnovu raspoložive statistike spoljnotrgovinske razmene, količinski uvoz proizvoda koji pripadaju grupi zidarska opeka, blokovi i slično, odnosno crep (krovni), u ovom periodu međugodišnje je smanjen čak za 70,8 odsto i za 35,8 odsto, respektivno posmatrano", navodi se u MAT-u.

U prvih šest meseci 2023. godine ukupan broj kupoprodaja nepokretnosti smanjen je za 14,1 odsto, međugodišnje posmatrano, na približno 60.000 realizovanih transakcija, dok je broj kupljenih stanova niži za 18,6 odsto.

"Vrednost tržišta nepokretnosti u trećem tromesečju 2023. godine iznosila je 1,5 milijardi evra (međugodišnji pad od 10 odsto). U tom okviru, vrednost prometovanih stanova iznosila je 777,9 miliona evra. Učešće stanova u ukupnoj vrednosti tržišta bilo je 52 odsto", navodi se u MAT-u.