20. januar 2024 19:30

Brnabić: Očekujemo da izvoz u IKT sektoru u 2027. godini bude 10 milijardi evra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brnabić: Očekujemo da izvoz u IKT sektoru u 2027. godini bude 10 milijardi evra

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da se očekuje da ulaganjem u sektor Informaciono komunikacionih tehnologija (IKT), izvoz u ovom sektoru do 2027. godine bude 10 milijardi evra, a da je prošle godine iznosio između 3,5 i 3,6 milijardi evra.

"Ukupni izvoz u IKT sektoru u 2012. godini bio je 375 miliona evra, i tada je predsednik Vučić rekao da taj sektor ima potencijal i odlučio da ulažemo u naše mlade, kreativne i spospobne ljude. Verovali smo u ljude i to nam se vratilo - prošle godine je izvoz u IKT sektoru bio između 3,5 i 3,6 milijardi evra. Uz sve izazove i usporavanje u čitavom svetu, mi danas za jedan mesec proizvedemo ono što smo nekad za godinu dana", rekla je Brnabić u svom obraćanju u Palati Srbija.

Ono što će biti urađeno do 2027. godine, naglasila je premijerka, ''je kvantni skok'', ukazujući na očekivani izvoz od 10 milijardi evra u IKT sektoru.

"To znači da će u ovom sektoru biti zaposleno 140.000 ljudi. Zaposlenost u ovom sektoru bila je 2012. otprilike 50.000 ljudi. Mi smo više nego duplirali", rekla je premijerka.

Do 2027. godine u veštačku inteligenciju uložiće se oko 70 miliona evra

Premijerka je najavila da će država do 2027. godine u oblast veštačke inteligencije uložiti oko 70 miliona evra.

"Na to, naravno, dolazi i sve ono što donosi privatni kapital, a što je već krenulo da dolazi u Srbiju. Imaćemo jedan superkompjuter.

Na to ćemo uložiti dodatnih 30 miliona evra i to ćemo završiti do kraja 2025. godine", rekla je Brnabić.

Brnabić je navela da čak i Ujedinjeni Arapski Emirati, kao jedna od najnaprednijih i najbogatijih zemalja ima samo dva superkompjutera, a da će superkompjuter u Srbiji ponovo biti dat na besplatno korišćenje mladim ljudima, koji će ponuditi rešenja za primenu veštačke inteligencije u oblastima kao što je državna uprava, saobraćaj, energetika, zdravstvo.