1. februar 2024 16:12

DRI: Inspekcijska kontrola najveća slabost javnog sektora

Izvor: TANJUG

podeli vest

DRI: Inspekcijska kontrola najveća slabost javnog sektora

Foto: DRI

BEOGRAD - Inspekcijska kontrola je najveća slabost javnog sektora, izjavio je danas predsednik Državne revizorske institucije (DRI) i generalni državni revizor Duško Pejović i istakao da se to posebno odnosi na sektor turizma, s obzirom da turistička inspekcija ne prikazuje izveštaje o radu.

Pejović je na predstavljanju izveštaja o reviziji svrsishodnosti poslovanja "Unapređenje turizma u Srbiji" u periodu od 2020. do 2022. rekao da je primetna i nespremnost u planiranju i pripremi turističke sezone.

"Mogućnosti Srbije su ogromne u odnosu na broj posetilaca i prihoda. Sve to može biti u mnogo većem iznosu, ukoliko bismo se bolje organizovali. Naš cilj je da ukažemo na uzroke sistemskog problema, a to je upravljanje turističkim ponudama", kazao je Pejović.

U startegiji razvoja turizma Srbije za period od 2016. do 2025. kao slabosti navedeno je neprepozanavanje značaja turizma kao faktora ekonomskog rasta, visok nivo neregistrovanih kapaciteta i poslovanje u sivoj zoni, nedovoljno učešće lokalnih samouprava u razvoj turizma, ali i neefikasan inspekcijski nadzor.

Pejović je istakao da je turizam bitan faktor ekonomskog razvoja, koji utiče na BDP i zaposlenost.

"U ostvarivanju misije turizma neophodno je da se obezbedi primena i poštovanje zakona, efikasna naplata javnih prihoda, zaštita imovine, efikasna zaštita i upravljanje prirodnim i turističkim područjima", poručio je Pejović.

Revizija je pokazala da nisu doneta sva planska dokumenta i podzakonski akti u oblasti turizma, subjekti revizije nisu u potpunosti sprovodili planirane aktivnosti u cilju unapređenja turizma, Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja turizma Srbije nije u potpunosti realizovan, kao ni Akcioni plan za implementaciju Programa razvoja turizma u Vojvodini za period od 2018. do 2022. godine.

Turistička inspekcija nije u dovoljnoj meri vršila kontrolu naplate i uplate boravišne takse, dok Ministarstvo turizma i omladine u periodu od 2020. do 2022. godine nije vršilo kontrolu poverenih poslova u jedinicama lokalnih samouprava u sprovođenju nadzora nad primenom Zakona o ugostiteljstvu.

U Vrnjačkoj Banji, na Tari i Zlatiboru republička i lokalna poreska inspekcija nisu sprovele nijedan nadzor naplate i uplate boravišne takse u periodu od 2020. do 2022. godine.

Lokalna turistička inspekcija je u 2021. u Sokobanji izvršila pet kontrola pravnih lica i kod jednog utvrdila da nije plaćen iznos boravišne takse od 1.379.015 dinara.

Ovlašćeni državni revizor DRI Goran Čabarkapa rekao je da je u 2022. godini u Srbiji boravilo više od 3,8 miliona turista, što je za 50 odsto više u odnosu na 2021.

"Od toga je bilo 54 odsto domaćih turista", kazao je Čabarkapa.

U 2022. u Srbiji je ostvareno više od 12 miliona noćenja, od čega su 60 odsto ostvarili domaći turisti.

"Iz godine u godinu raste broj dolazaka i ostvarenih noćenja, kako domaćih tako i stranih turista, ali i dalje postoji prostor za unapređenje turizma", istakao je Čabarkapa.

Domaći turisti najviše su boravili u Vrnjačkoj Banji, Sokobanji, na Zlatiboru, Kopaoniku i Tari.

Devizni priliv od turizma u 2022. godini bio je 2,5 milijarde evra, što je za 56 odsto u odnosu na 2021.

Devizni odliv u 2022. godini iznosio je 2,4 milijarde evra i to je 73 odsto više nego 2021. godine.

U 2022. godini ostavren je suficit u ovoj oblasti u iznosu od 122 miliona evra, u 2021. taj iznos je bio 225 miliona evra, a u 2020. godini 109 miliona evra.

Prema Indeksu razvoja putovanja i turizma Svetskog ekonomskog foruma za 2021. godinu Srbija se nalazi na 70. mestu od 117 zemalja, koje su na listi.

Japan je na toj listi zauzeo prvu poziciju, SAD drugu, Španija treću, a od zemalja u regionu koje su bolje pozicionirane od Srbije su Mađarska, Bugarska, Hrvatska, Rumunija i Crna Gora.

Indeks razvoja putovanja i turizma uzima u obzir poslovno okruženje, bezbednost i sigurnost, zdravlje i higijenu, međunarodnu otvorenost, cenovnu konkurentnost, životnu sredinu, prirodne i kulturne resurse.

Cilj revizije je bio da se utvrdi da li su subjekti revizije efikasno planirali, sprovodili i vršili nadzor nad aktivnostima u oblasti turizma.

Ključna poruka DRI jeste da je u cilju unapređenja turizma potrebno efikasnije planiranje i sprovođenje planiranih aktivnosti, kao i efikasniji nadzor i koordinacija nadležnih subjekata.

Državna revizorska institucija dala je 10 preporuka subjektima revizije, osam Ministarstvu turizma i omladine i dve Pokrajinskom sekretarijatu za privredu i turizam.

Neke od preporuka date Ministarstvu turizma i omladine odnose se na nadzor nad poverenim poslovima i proveru boravišne takse, dok se Pokrajinskom sekretarijatu za privredu i turizam savetuje da preuzme mere kako bi se realizovale aktivnosti utvrđene Akcionim planom za sprovođenje Programa razvoja turizma za period od 2023. do 2025. godine.

Postupci revizije obuhvatili su period od 2020. do 2022. godine.