6. februar 2024 12:13

Ekonomista Milan Beslać: Smanjenje inflacije i povećanje proizvodnje najveći izazovi za ekonomiju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ekonomista Milan Beslać: Smanjenje inflacije i povećanje proizvodnje najveći izazovi za ekonomiju

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Ekonomista Milan Beslać izjavio je danas da je i za svetsku i za srpsku ekonomiju najveći izazov smanjenje inflacije koja je u toku, ali i povećanje proizvodnje jer, napominje on, bez proizvodnje nema smanjenja inflacije.

"Ono što je bilo prekinuto zbog rata u Ukrajini kada su pokidani lanci trgovine. Povezivanje tih lanaca trgovine uz povećanje proizvodnje, i smanjenje inflacije je nešto što treba da vodi prosperitetu svetske i naše ekonomije", naveo je on za Tanjug.

Beslać kaže da je srpska ekonomija naslonjena na evropsku ekonomiju, i da će kretanja srpske ekonomije zavisiti od toga kako se bude kretala evropska ekonomija.

"Ovo što se događa u Americi nas neće direktno i mnogo pogađati, ali hoće ono što se događa u Evropi", istakao je on.

Prema njegovim rečima, najava Američke centralne banke o smanjenju kamatnih stopa, ali i inflacije, je odraz realnog stanja američke, ali i svetske ekonomije, kao i deo preizborne groznice u Americi.

"Federalne rezerve SAD su privatne kompanije, i svaka njihova aktivnost je vezana za njihov lični profit. Što je veća inflacija, njima je to veća koristi međutim i to ima svoje granice i ne može da ide u beskraj. Sada je referentna kamatna stopa od 5,25 do 5,5 odsto, i oni nameravaju da tu kamatnu stopu u narednom periodu smanje. Ona neće biti snižavana u visokom procentu možda 0,5, 0,75 ne više od toga u prvoj početnoj fazi, ali to zavisi od stope inflacije", objasnio je on.

Beslać kaže da je prema podacima, Amerika u zadnjih mesec dana imala stopu inflacija od 1,5 odsto, a u poslednja tri meseca 1,9 odsto, što je, dodaje on jako niska stopa inflacije.

Kako je naveo, treba očekivati smanjenje kamatnih stopa kod federalnih rezervi, posebno što je to vrlo značajno velikim investitorima na berzama, jer, dodaje Beslać, kada pojeftini novac stvoriće se uslovi da oni uzmu više novca i investiraju na berzama.