9. februar 2024 09:54

Britanska kompanija Henderson godinama se bavi transportom novca na KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Britanska kompanija Henderson godinama se bavi transportom novca na KiM

Foto: Shutterstock.com/Maja Marjanovic, ilustracija

LONDON - Britanska kompanija "Henderson" koja se bavi zaštitom imovine i koju godinama već angažuje Beograd za transport novca na KiM, na Kosovu i Metohiji posluje pune 24 godine i kako se navodi na njihovom zvaničnom sajtu "pokrenuta je 2000. godine kao podrška misiji Ujedinjenih nacija na KiM".

Kompanija sa sedištem u Londonu, koja ima sporazum sa Narodnom bankom Srbije, taj posao obavlja tako što na administrativnom prelazu preuzima novac prema striktno predvidjenim procedurama i sa svim neophodnim papirima i u specijalizovanim vozilima ga prevozi u trezor u Leposaviću.

Na sajtu kompanije navodi se da "Henderson Risk Limited" pruža rešenja za poslovne rizike za klijente koji posluju u izazovnim okruženjima ili se suočavaju sa značajnim pretnjama koje se pojavljuju.

"Imamo reputaciju za efikasnu, kompetentnu isporuku i na operativnom i na strateškom nivou. Pružamo rešenja za fizičku bezbednost od 2000. godine. Naši klijenti su različiti, ali uključuju ambasade, rudarske kompanije, banke i infrastrukturne projekte", navodi se na sajtu kompanije.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izneo je tokom svog izlaganja na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN izneo tvrdnje da Srbija prenosi džakove novca na KiM i tako navodno podržava krivotvorenje i pranje novca, i kriminalne aktivosti, što je negirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da transport novca zvanično vrši britanska kompanija Henderson.

"Slikovito ću vam pokazati situaciju na jednom primeru i sve će vam biti jasno. Ovde je rečeno da Srbi donose džakove preko administravne linije, a neki bi rekli preko granične linije i da tako vršimo veliki uticaj na kriminalce na severu i drugim delovima KiM", rekao je on u replici Kurtiju i dodao da to nije tačno jer taj posao obavlja britanska licencirana kompanija Henderson i da kada se zna da su Britanci priznali nezavisnost Kosova, a Srbija ih je angažovala, svi mogu da vide koliko je sve to transparentno.

Kako je rekao, kada je reč o suspenziji dinara svi mogu da znaju da je Priština zaustavili vozilo kojim upravlja kompanija Henderson i da je to novac za plate i penzije i za korisnike socijalnih davanja.

Podsetimo, i Kancelarija za KiM i Narodna banka Srbije su nedavno objasnili da se transport dinara na KiM uz pomoć britanske firme "Henderson" obavlja po striktno preciznim procedurama koje se primenjuju godinama.