13. februar 2024 10:18

Provelegios: Odnosi Beograda i Atine u uzlaznoj putanji, potrebna održiva ekonomija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Provelegios: Odnosi Beograda i Atine u uzlaznoj putanji, potrebna održiva ekonomija

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Odnosi Beograda i Atine su u uzlaznoj putanji, vraća se onaj ekonomski momenat i ono što su inicirali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Grčke Kirijakos Micotakis jeste održiva ekonomija, izjavio je danas predsednik Građanske stranke Grka Srbije i Udruženja Grci Srbije Vasilios Provelegios povodom zvanične posete grčkog premijera Micotakisa Beogradu.

"Grčka je posle ekonomske krize krenula uzlaznom putanjom vezano za ekonomiju i možemo očekivati u nekom narednom periodu da će biti ozbiljan igrač na srpskom ekonomskom tržištu. Vraćaju se delovi luke u posed, odnosno određeni terminali Srbije, intenzivno se priča o tome. Grčke banke su zainteresovane da se vrate na srpsko tržište što će nam dosta pomoći imajući u vidu da nam dolaze veliki projekti kao što je EXPO 2027", naveo je on za Tanjug.

Provelegios kaže da je jako bitno da Srbija kupi deo luke Pirej i Solun jer logistika i transport koji Srbiji može da donese posedovanje terminala u luci Solun i u Pirej, može da bude značajno za samu državu i njenu ekonomiju.

Prema njegovim rečima, nakon svih puteva koje je Srbija izgradila, kupovina terminala u luci je prirodan sled događaja i rasta ekonomskih potencijala Srbije.

Govoreći o interesovanju grčkih kompanija i finanskihskih institucija u velikim razvojnim projektima koje Srbina planira do 2027. godine, Provelegios je izjavio da je na Srbiji da predstavi razvojne projekte i pokaže Grcima njihov interes u svemu tome, što je smatra on, uvek najbolji način saradnje između dve države.

"Ono što je jako bitno je da mi imamo pokazni materijal, a to je Beograd na vodi koji se izgradio i koji je baš reprezentativan, tako da možemo na tome da radimo u smislu predstavljanja projekta EXPO 2027 i sve ono što smo uradili kroz rendere. Grčka je sigurno zainteresovana, ima velike investitore i oni će sigurno biti zainteresovani ukoliko vide svoj ekonomski interes", ocenio je on i dodao da svemu tome prethodi stabilna politička situacija oko koje se Srbije takođe mora boriti.