23. februar 2024 14:09

Direktor BioSensa među 10 predstavnika UN za postizanje ciljeva održivog razvoja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Direktor BioSensa među 10 predstavnika UN za postizanje ciljeva održivog razvoja

Foto: Tanjug/video

NOVI SADn- Direktor Instituta BioSens Vladimir Crnojević jedan je od 10 eminentnih stručnjaka iz sveta, koje je generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš imenovao na mesto visokih predstavnika civilnog društva, privatnog sektora i naučne zajednice za promociju nauke, tehnologije i inovacija za postizanje ciljeva održivog razvoja (SDG) u naredne dve godine.

Članstvo profesora Crnojevića u grupi 10 odabranih stručnjaka na globalnom nivou, značajno doprinosi učvršćivanju pozicije Srbije na naučnoj mapi sveta, saopštio je BioSens.

Na taj način odato je priznanje i data dodatna podrška naporima koje Srbija ulaže u razvoj i unapređenje naučnih, tehnoloških i inovacionih kapaciteta.

Istovremeno, mogućnost učešća u kreiranju koraka koji vode ka ostvarenju ciljeva održivog razvoja UN, daje jednu potpuno novu dimenziju pristupu nauci i otvara vrata partnerstvima sa najrazličitijim zainteresovanim stranama.

Ova ključna grupa je centralna komponenta Mehanizma za olakšavanje tehnologije UN-a, osmišljena da iskoristi saradnju više zainteresovanih strana za održivi razvoj.

Svaki član, prepoznat po svojoj međunarodnoj izvrsnosti u nauci ili tehnologiji, donosi bogato iskustvo i uvid iz civilnog društva, privatnog sektora i naučne zajednice, naglašavajući inkluzivan i sveobuhvatan pristup koji UN imaju prema održivom razvoju.

Mandat grupe je da generalnom sekretaru pruži smernice, ideje i preporuke o pitanjima nauke, tehnologije i inovacija i njihovom uticaju na održivi razvoj.

Njihov rad će biti fokusiran na podršku Forumu o nauci, tehnologiji i inovacijama za ciljeve održivog razvoja.

Koristeći kolektivnu ekspertizu svojih članova, grupa ima za cilj da pruži preporuke i savete o konkretnim tehnološkim rešenjima i partnerstvima, kao i šire o pitanjima nauke, tehnologije i inovacija za ciljeve održivog razvoja, zatim da da savete o politici i suštinskim putevima napredovanja i uticaju brze promene tehnologije i digitalizacije na globalno društvo.

Odluka o formiranju ove globalne ekspertske grupe na najvišem nivou naglašava važnost saradnje više zainteresovanih strana među naučnim i tehnološkim liderima u različitim disciplinama, sektorima i zemljama.

U njemu se priznaje da se naučno i tehnološko znanje generiše sve šire na univerzitetima, naučnim institutima, nacionalnim laboratorijama, korporacijama privatnog sektora, pa čak i nauci.

Formiranje ove grupe predstavlja značajan korak napred u globalnom partnerstvu za održivi razvoj, naglašavajući ulogu nauke, tehnologije i inovacija u postizanju ciljeva održivog razvoja.