29. februar 2024 18:59

NALED: Pedeset gradova i opština u regionu započinju trku za nove investicije

Izvor: TANJUG

podeli vest

NALED: Pedeset gradova i opština u regionu započinju trku za nove investicije

Foto: Shutterstock.com/Pressmaster, ilustracija

  BEOGRAD - Kako bi zavredele epitet „biznis frendli“ lokalne samouprave, koja pruža usluge po najvišim međunarodnim standardima, 50 gradova i opština iz regiona na proleće ulazi u Program certifikacije gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE), objavio je NALED u svom biletenu.

Sticanje ovog certifikata omogućiće im da sistemski unaprede uslove za privlačenje investicija i podstaknu razvoj domaće privrede.

NALED napominje da se BFC program sprovodi od 2012. godine i dosad je u zemljama regiona više od 100 gradova i opština prošlo kroz proces certifikacije, od kojih 21 poseduje validni BFC certifikat, a 17 je u procesu recertifikacije.

Potpredsednik BFC Kluba i gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović poručio je da će uključivanje novih lokalnih samouprava i veći nivo standardizacije usluga, koje pružaju privredi, omogućiti dalji razvoj tržišta od gotovo 20 miliona stanovnika i sa ukupnim BDP-om od skoro 200 milijardi evra i bolje uslove za rad 1.150.000 biznisa na ovim prostorima.

Pavlović je, s tim uvezi, najavio i uvodni sastanak sa gradonačelnicima i predsednicima opština koji je planiran na proleće.

Do sada je 15 gradova i opština u Srbiji uspešno steklo BFC SEE certifikat.

Neke lokalne samouprave to su učinile i više puta, kao što su Ruma, Pirot, Leskovac, Stara Pazova, Pančevo, Novi Sad, Šabac, Sombor, Pećinci, Ćuprija, Požarevac, Bor, Čačak, Paraćin i Niš.

U BFC program trenutno ulaze Novi Sad, Kragujevac, Raška, Loznica, Mionica, Lapovo, Kula, Šabac, Pećinci, Velika Plana, Sombor, Užice.

Mnoge od ovih lokalnih samouprava našle su se na prestižnoj fDi listi Fajnenšel tajmsa za najpovoljnije investicione destinacije, pa je tako ove godine prvo mesto u kategoriji manjih evropskih gradova atraktivnih za ulaganje zauzeo Leskovac, kao jedan od lidera po broju učešća u BFC programu.

Na toj listi su još i Kragujevac, Subotica, Zrenjanin, Beograd i Šimanovci.

Proces BFC certifikacije traje 12 meseci tokom kojih lokalne samouprave treba da ispune niz zahtevnih kriterijuma kao što su strategija razvoja, plan kapitalnih ulaganja, kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, privredni savet, efikasan sistem izdavanja građevinskih dozvola, ističe NALED.

Najnovija četvrta edicija BFC standarda uključuje i dodatne kriterijume koji posebnu pažnju posvećuju digitalizaciji, održivom i socijalno odgovornom razvoju, zaštiti životne sredine, podsticanju inovacija i EU integracijama na lokalnom nivou.

Ispunjenost kriterijuma potvrđuje nezavisna međunarodna verifikaciona komisija.