5. mart 2024 14:04

Startap Skener 2024: Više od 300 novih startap kompanija registrovano u protekle dve godine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Startap Skener 2024: Više od 300 novih startap kompanija registrovano u protekle dve godine

Foto: Shutterstock.com/Tommy Muric

BEOGRAD - Srpski inovacioni ekosistem nastavlja impresivan rast, sa preko 300 novih startapa u protekle dve godine, 28 odsto čine mladi osnivači, starosti 15 do 29 godina, a 22 odsto startap kompanija je u najranijim fazama razvoja, navodi se u analizi okruženja u kome posluju domaće inovativne tehnološke kompanije fokusirane na globalno tržište.

U ovoj analizi istraživanja na uzorku od 201 startapa, a koju je objavila Inicijativa "Digitalna Srbija" pod nazivom "Startap skener 2024." navodi se i da je neželjena posledica brzog rasta smanjenje zrelosti ekosistema, što naglašava potrebu za unapređenjem postojećih i kreiranjem novih programa i organizacija podrške.

Kao tri najveća izazova inovacionog ekosistema navode se finansiranje - za 60 odsto startapova, pridobijanje kupaca - 39 odsto, a zapošljavanje predstavlja izazov za 28 odsto anketiranih.

Tri najvažnija cilja za 58 odsto startapova iz ovog istraživanja su rast prodaje, zaim razvoj proizvoda - 49 odsto, kao i rast broja korisnika - 48 odsto.

Preko 50 odsto startapa odgovorilo je da planira zapošljavanje u oblasti prodaje u 2023. godini, a 41 odsto startapa ima barem jednog osnivača koji dolazi iz sektora biznisa ili finansija.

Kada je reč o domaćim startapovima oni imaju globalne ambicije i plasiraju proizvode na tržište EU - 37 odsto, tržište Sjedinjenih Američkih Država - 27 odsto, razvija proizvod sa namerom da ga plasira na globalno tržište 64 odsto, a 84 odsto planira (dalju) internacionalizaciju u 2024. godini.

"Nalazi istraživanja ukazuju da naš ekosistem nastavlja da raste velikom brzinom, što se vidi ne samo po porastu udela 'mladih' startap timova koji su još uvek u najranijim fazama razvoja, već i po porastu broja osnivača mlađih od 30 godina u ekosistemu. Ova dobra vest sa sobom donosi i potrebu za više podrške u najranijim fazama razvoja", istakao je direktor Inicijative Digitalna Srbija i direktor projekta Preduzmi ideju Nebojša Bjelotomić.

Kako se navodi u saopštenju Inicijative, činjenica da početkom 2024. godine preko 6.000 ljudi radi u domaćem startap ekosistemu, što je skoro duplo više nego pre dve godine, razlog je za optimizam svih aktera inovacionog ekosistema i uverenje da su znanje i inovacije pravi put za dalji razvoj Srbije.

"Kada govorimo o planovima za 2024. godinu, istraživanje ukazuje da startapi planiraju da zaposle 3.000 novih ljudi, što odražava snažan optimizam svih aktera inovacionog ekosistema i veliki potencijal ne samo za generisanje novih radnih mesta, već i za doprinos širem ekonomskom razvoju. Uspeh našeg inovacionog ekosistema ne zavisi samo od uspeha pojedinačnih startapa, već i od sposobnosti celokupne zajednice da stvori održiv i dinamičan ekosistem koji promoviše inovacije, preduzetništvo i konkurentnost na globalnom tržištu", istakao je programski direktor projekta "Preduzmi ideju" Tadej Kurepa.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 201 startapa, a realizovano je u okviru projekta "Preduzmi ideju", koji konzorcijum okupljen oko Inicijative "Digitalna Srbija" sprovodi u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID).

Četvrti po redu, Startap skener 2024 se nadovezuje na istraživanja od prethodnih godina, nudeći kontinuitet u analizi razvoja ekosistema i razumevanja izazova sa kojima se startapi suočavaju, navodi se u saopštenju Inicijative.