8. mart 2024 16:32

Đerlek: Srbija po prvi put uspela da smanji razlike između regiona

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đerlek: Srbija po prvi put uspela da smanji razlike između regiona

Foto: TANJUG/MILOŠ PERIĆ

KRAGUJEVAC - Ministar za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek posetio je danas Kragujevac i tom prilikom je poručio da je Srbija po prvi put uspela da smanji razlike između regiona, što govore i zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku.

On je Kragujevac posetio povodom realizacije finansijskih sredstava po projektima Ministarstva namenjenih podršci preduzećima i drugim subjektima u Šumadijskom okrugu, saopštio je Kabinet ministra zaduženog za ravnomerni regionalni razvoj.

Nakon susreta sa predstavnicima Grada u Skupštini grada Kragujevca, Đerlek je obišao preduzeće "Šumadija", sa kojim je u avgustu prošle godine potpisan ugovor o subvencionisanju projekata ove domaće kompanije, jedine u Srbiji koja se bavi zapošljavanjem i profesionalnom rehabilitacijom osoba sa invaliditetom.

On je izrazio zadovoljstvo što je Ministarstvo podržalo kompaniju koja ima tako društveno odgovornu misiju kada je reč o upošljavanju te socijalne kategorije građana, kojima će zahvaljujući ovoj subvenciji biti olakšan rad.

"Uložili smo sredstva u nabavku nove mašine za tartan podloge koje koriste dečja igrališta. Ministarstvo je raspisalo novi javni poziv, a grad Kragujevac je aplicirao sa još jednim projektom za preduzeće 'Šumadija' i mi želimo da podržimo i sufinansiramo i taj projekat", rekao je Đerlek obraćajući se rukovodstvu tog preduzeća.

Odgovarajući na novinarska pitanja o razlikama između regiona on je naveo da je država "po prvi put uspela da smanji razlike između naših regiona što govore i zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku".

"Nastavljamo da smanjujemo razlike među regionima i okruzima, ali i da povećavamo kupovnu moć građana u našim regionima u odnosu na EU prosek upoređujući sa ranijim godinama," rekao je Đerlek.

Član privremenog organa Kragujevca Predrag Stevović zahvalio je Ministarstvu i Vladi Srbije.

"Preduzeće 'Šumadija' zapošljava 61 radnika, a mi u gradu imamo i 61 igralište koje opremamo materijalima izrađenim upravo u 'Šumadiji'", rekao je Stevović.

Direktorka preduzeća "Šumadija" Jasmina Mihajlović izjavila je da mašina za proizvodnju tartana koju su dobili može da proizvede četiri puta veće količine od prethodne.

"I na taj način više nismo ograničeni na proizvodnju samo za naše potrebe, već ćemo izaći na tržište i ponuditi tartan drugim kupcima, što će omogućiti dodatna novčana sredstva. Takođe, ova mašina olakšava rad čemu uvek težimo za zaposlene koji su osobe sa invaliditetom", rekla je Mihajlović.

U Republici Srbiji posluje 61 preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom sa oko 1.700 zaposlenih lica, od toga oko 1.050 osoba sa invaliditetom.

Ministarstvo za ravnomerni regionalni razvoj je za projekte u Kragujevcu opredelilo 3,2 miliona dinara, dok ukupna sredstva uložena u Šumadijski okrug iz budžeta Republike Srbije iznose 12,6 miliona dinara, navodi se u saopštenju.