11. mart 2024 13:24

Jelena Begović na Inovacionom forumu: Inovacije dovode do tehnološkog razvoja društva

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jelena Begović na Inovacionom forumu: Inovacije dovode do tehnološkog razvoja društva

Foto: TANJUG/NITRA/ Zoran Petrović

KOPAONIK - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović rekla je danas na otvaranju Inovacionog foruma u okviru Nacionalnog projekta "Srbija zemlja nauke, zemlja inovacija", da su inovacije te koje dovode do tehnološkog razvoja jednog društva

"Nacionalnim projektom 'Srbija zemlja nauke, zemlja inovacija' pokušavamo da građanima, privrednicima i akademiji približimo ono što imamo u okviru inovacionog ekosistema i šta ljudi mogu da iskoriste od onoga što je država izgradila kao sistem podrške kada je reč o finansijama, poreskim olakšicama, različitim fondovima i mentorskom radu, poručila je Begović.

Prema njenim rečima Srbija ima podsticajan regulatorni okvir, razgranatu infrastrukturu i podršku za inovacije kao i veoma dobre poreske podsticaje, iako ih mnogi privrednici još ne koriste, saopštilo je Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

“Postoji čitav set poreskih olakšica donetih sa ciljem da se istraživanje i razvoj ojačaju pre svega u privatnom sektoru, jer nam nauka, istraživanje i razvoj u ovom sektoru nisu na zadovoljavajućem nivou”, rekla je ona.

Dodala je da Ministarstvo nauke radi na tome da napravi dobre mehanizme da se spoje privreda i nauku i istakla da je veoma bitno da mala i srednja preduzeća postanu svesna da su inovacije, istraživanje i razvoj neophodni za dalji napredak kompanija i njihov opstanak na međunarodnom tržištu.

Ministarka je podsetila na izmene relevantnih zakona kojima resorno ministarstvo želi da obezbedi podršku pre svega naučnicima i naučnoj zajednici da se upuste u preduzetničke vode.

Ukazala je i na značaj naučno-tehnoloških parkova i činjenice da su oni sada umreženi sa Regionalnim inovacionim startap centrima, kao i da su planirana dalja proširenja i ulaganja.

“U naučno-tehnološkim parkovima trenutno imamo 246 kompanija, 108 startapa, 66 razvojnih kompanija, 75 onlajn preduzeća virtuelnih članova, više od 4.500 zaposlenih i te kompanije posluju u više od 30 zemalja. Srbija beleži eksponencijalni rast što se tiče startap kompanija”, rekla je Begović.

Podsetila je da se završava centar izvrsnosti u Kragujevcu i da se gradi BIO4 kampus koji predstavlja inovacioni ekosistem za sebe, ali i infrastrukturu koja bi, prema njenim rečima, trebalo da povuče napred razvoj novih tehnologija.

Cilj održavanja Inovacionog foruma jeste da okupi sve infrastrukturne subjekte inovacione delatnosti i da podigne njihov kapacitet u oblasti transfera tehnologija.