20. mart 2024 13:52

Potpisan Sporazum o saradnji između Ministarstva informisanja i Saveza slepih

Izvor: TANJUG

podeli vest

Potpisan Sporazum o saradnji između Ministarstva informisanja i Saveza slepih

Foto: TANJUG/MIT/ MARINA JANČEVIĆ

BEOGRAD - Sporazum o međusobnoj saradnji u oblasti položaja slepih i slabovidih osoba pospisali su danas u Beogradu Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i predsednik Saveza slepih Srbije Milan Stošić.

Ovaj sporazum, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, predstavlja polaznu tačku za pružanje podrške i poboljšanja uslova za dobrobit slepih i slabovidih osoba kao i preduzimanju konkretnih zajedničkih mera u cilju dostupnosti i pristupačnosti informacija.

Ministar je istakao da potpisivanje ovog dokumenta predstavlja još jedan korak ka stvaranju inkluzivnijeg društva u kojem svi građani imaju jednaku mogućnost pristupa informacijama i novim tehnologijama.

"Poseban fokus stavljamo na primenu digitalnih alata, uključujući veštačku inteligenciju, na digitalnim platformama i aplikacijama javne uprave koje moraju biti prilagođene potrebama slepih i slabovidih osoba", rekao je ministar.

On je podsetio da je još 2018. godine, prilikom posete premijerke Ane Brnabić najvećoj biblioteci za slepe na Balkanu, pušten je u rad pristupačan portal Vlade Srbije, a koji sadrži posebnu funkcionalnost za slepe osobe pod nazivom "Čitaj mi", a koju je u međuvremenu implementiralo na desetine državnih portala.

"Sada želimo da idemo dalje sa novim rešenjima i poboljšanjima u lokalizaciji text-to-speech softvera, pristupačnosti sajtova, korišćenju veštačke inteligencije i kapaciteta Državnog data centra u Kragujevcu", rekao je Jovanović.

On je istakao da će se založiti da Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, pored pomoći kroz sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja i primene asistivnih tehnologija i informacionih sistema, dodatno pomogne slepim i slabovidim osobama tamo gde im je ta pomoć najpotrebnija.

Stošić je izrazio posebnu zahvalnost ministru na poseti najvećoj biblioteci za slepe na Balkanu, koja funkcioniše u okviru Saveza slepih Srbije više od pola veka.

"Ovo je odlična prilika da ministru pokažemo specifičnosti u radu i problemima sa kojima se slepe i slabovide osobe susreću svakodnevno, a isto tako i da istaknemo važnost knjige, asistivnih i digitalnih tehnologija u njihovim životima", rekao je Stošić i dodao da Sporazum koji su danas potpisali obe strane posebno obavezuje da nastave da rade partnerski na primeni svih inovativnih sadržaja koje ovo Ministarstvo nudi.

"Posebno veštačke inteligencije, koja je sve više prisutna u našim životima. Svesni smo da veštačka inteligencija može u velikoj meri da olakša život našim članovima, i zato ćemo preduzeti sve korake kako bi njene potencijale i mogućnosti iskoristili na pravi način", naglasio je Stošić.

On je istakao da je veoma važna i dostupnost sajtova, posebno sajta eUprava i drugih državnih institucija, kako bi slepe osobe samostalno mogle da ih koriste, ali i da treba apelovati i na medijske kuće i ostale institucije kao što su banke, prodajni lanci, da svoje sajtove i portale učine dostupnim slepim i slabovidim korisnicima koji su prinuđeni da telefone i računare koriste pomoću čitača ekrana.