20. mart 2024 20:08

Đedović Handanović: Vlada će pomoći fakultetima u sprovođenju energetskih mera

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đedović Handanović: Vlada će pomoći fakultetima u sprovođenju energetskih mera

Foto: Tanjug video

BRISEL - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović najavila je danas da će država pomoći Hemijskom fakultetu, kao i celom kompleksu prirodnjačkih fakulteta, pre svega u pogledu sprovođenja mera energetske efikasnosti.

Ona je za Tanjug rekla da je s Hemijskim fakultetom, koji ima velika dugovanja za struju i grejanje i preti mu zatvaranje, Ministarstvo rudarstva i energetike već neko vreme u dijalogu, kao i sa drugim prirodnjačkim fakultetima koji se nalaze u tom kompleksu.

"Razgovarali smo s njima kako bismo im, pre svega, pomogli da sprovedu mere energetske efikasnosti, što će im na srednji i dug rok obezbediti i manju potrošnju energije i samim tim manje račune", navela je ministarka.

Istakla je da je to slučaj sa mnogim javnim zgradama u Beogradu i širom Srbije.

"Radimo na unapređenju energetske efikasnosti i već smo razgovarali sa Hemijskim fakultetom o uključivanju u programe koje sprovodimo da bismo što pre mogli da dođemo do odgovarajućih rešenja", navodi ministarka.

Đedović Handanović je napomenula da to traži vreme, ali da je prvi cilj da se počne već ove godine sa zamenom stolarije.

"Veliki je to kompleks, koji iziskuje i neku faznu rekonstrukciju da bi bio kompletno urađen i u potpunosti energijski saniran, ali nastavićemo da s njima razgovaramo da bismo došli što pre do održivih rešenja da oni mogu da se sve to saniraju i da onda imaju manje račune", navela je ona.

Ministarka je poručila svima, i građanima i privredi, da račune moraju da izmiruju i da u tom smislu nađu odgovarajuća rešenja.

"A mi smo tu da ih podržimo sa merama energetske efikasnosti", naglasila je ona.

Zbog neplaćenih računa, Hemijski fakultet je svojevremeno bio zatvoren, a sada redovno plaća višemilionske račune za grejanje i struju, ali uprkos tome očekuju da pomogne država, jer su računi za struju i grejanje veći od dotacija.