26. mart 2024 16:37

Razvojna banka Saveta Evrope odobrila kredite u 11 zemalja, uključujući Srbiju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Razvojna banka Saveta Evrope odobrila kredite u 11 zemalja, uključujući Srbiju

Foto: Shutterstock.com/gopixa, ilustracija

PARIZ - Razvojna banka Saveta Evrope (CEB) saopštila je danas da je odobrila 11 novih kredita u isto toliko zemalja, uključujući i Srbiju, u ukupnom iznosu od 1,3 milijarde evra.

Kako se navodi u saopštenju, kredit od šest miliona evra za 3Bank akcionarsko društvo Novi Sad će pomoći u podršci ruralnim preduzećima i poljoprivrednicima u udaljenim oblastima.

"Novi zajmoprimac za CEB, 3Bank, posvećen je pružanju finansijskih i savetodavnih usluga onima koje tradicionalne banke zanemaruju ili su finansijski isključene. Zajam je namenjen malim poljoprivrednicima, mikropreduzetnicima sa nedovoljno finansijskih sredstava, samostalnim preduzetnicama, početnicima i malim trgovcima", ističe Razvojna banka Saveta Evrope.

CEB naglašava da njeno finansiranje popunjava kritične praznine u mikrofinansijskom sektoru u Srbiji, kao i da su pomenuta sredstva "od vitalnog značaja za rast poslovanja, otvaranje novih radnih mesta i inkluzivni razvoj".

Da bi se podržao kreditni profil zajmoprimca, pokriće garancijom će biti obezbeđeno sa CEB-ovog računa socijalne dividende (SDA), navodi Razvojna banka Saveta Evrope.

Banka je istovrmeno odobrila i kredite za Bosnu i Hercegovinu, Finsku, Francusku, Nemačku, Island, Poljsku, Slovačku, Španiju, Tursku i Ukrajinu.

"Zajmovi koji su danas odobreni finansiraju razne investicije društvenog sektora u mikrofinansiranje, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i rekonstrukciju nakon katastrofe", rekao je guverner CEB-a Karlo Montičeli.

Razvojna banka Saveta Evrope (CEB) je multilateralna razvojna banka, čija je jedinstvena misija, prema vlastitim rečima, da promoviše socijalnu koheziju u svoje 43 zemlje članice širom Evrope.

CEB finansira ulaganja u socijalne sektore, uključujući obrazovanje, zdravstvo i pristupačno stanovanje, sa fokusom na potrebe ugroženih ljudi, a zajmoprimci mogu da budu kako vlade zemalja, tako i lokalne i regionalne vlasti, javne i privatne banke, neprofitne organizacije i druge, zaključuje se u saopštenju.