27. mart 2024 14:48

Nenad Ivanišević: Sajmovi zapošljavanja mogu doprineti smanjenju nezaposlenosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nenad Ivanišević: Sajmovi zapošljavanja mogu doprineti smanjenju nezaposlenosti

Foto: TANJUG/VLADA AP VOJVODINE

NOVI SAD - Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević posetio je danas Sajam zapošljavanja na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu i Sajam prakse i zapošljavanja na novosadskom Odeljenju Ekonomskog fakulteta u Subotici i tom prilikom istakao da ovake manifestacije mogu doprineti dodatnom smanjenju nezaposlenosti, koja se trenutno nalazi na nivou od devet odsto na teritotiriji Srbije i AP Vojvodine.

"Sve više fakulteta organizuje sajmove zapošljavanja i sve veći broj firmi prepoznaje potrebe tržišta rada. Možemo da govorimo o praktičnoj primeni znanja, a to pokazuje i volju fakulteta da se što više približe privredi", rekao je Ivanišević.

Drugi Sajam zapošljavanja, koji se realizuje u organizaciji Poljoprivrednog fakulteta - Centra za razvoj karijere, okupio je dvadeset kompanija kojima su neophodni mladi stručnjaci sa smerova koje nudi taj fakultet, navodi se u saopštenju Pokrajinske vlade.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta Nedeljko Tica istakao je da su studenti samostalno organizovali Sajam i okupili zainteresovane firme.

"Sajam zapošljavanja je značajan jer su se studenti opredelili da razvijaju preduzetnički duh", izjavio je Tica.

Sajam prakse i zapošljavanja na novosadskom Odeljenju Ekonomskog fakulteta u Subotici okupio je blizu trideset kompanija koje mladim diplomcima i postdiplomcima nude priliku za posao.

Prisutnima su se obratili državna sekretarka u Ministarstvu prosvete Marijana Dukić Mijatović i dekan Ekonomskog fakulteta u Subotici Nebojša Gvozdenović, koji je istakao da je motiv održavanja Sajma promena u studijskim programima u poslednjoj akreditaciji, kao i da bi naredne godine trebalo obezbediti od 600 do 700 praksi.

Uspeh ovogodišnjeg Sajma prakse i zapošljavanja na Ekonomskom fakultetu, održanog i u Subotici i u Novom Sadu, rezultat je internacionalizacije Fakulteta, te dugogodišnjeg unapređivanja njegovih smerova i programa, dodaje se u saopštenju.