27. mart 2024 18:06

Ministarka Begović obišla Institut za stočarstvo: Saradnja sa naukom je ključna

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarka Begović obišla Institut za stočarstvo: Saradnja sa naukom je ključna

Foto: TANJUG/ZORAN PETROVIĆ

BEOGRAD - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović posetila je danas Institut za stočarstvo i tom prilikom istakla da su ovakvi Instituti od strateškog značaja za svaku državu, pa tako i Srbiju. 

"Izuzetno je važno da se instituti razvijaju, prate savremene trendove i tokove i uoče opasnosti za razvoj, pa da i uvek budu korak ispred. Naučna saradnja je važna jer nauka postaje ključna s obzirom na velike globalne izazove kao što su rast populacije i klimatske promene", rekla je Begović.

Važno je da Instituti u svom razvoju prate trendove, dodala je Begović i istakla značaj međunarodne saradnje. 

"Imamo velike globalne izazove i svi želimo i zdravu i kvalitetnu hranu, ali u dovoljnim količinama. Sa klimatskim promenama i razvojem novih tehnologija javljaju se i novi izazovi pa tako i naši Instituti moraju da prate te trendvoe i da imaju spreman odgovor", rekla je ministarka. 

Kada je reč o primeni nauke i naučnih istraživanja u privredi i poljoprivredi ministarka je rekla da su neke zemlje odavno rešile taj problem razvijajući sistem za tehnološki transfer od laboratorije, otkrića, takav da se bar jedan deo transformiše u uslugu ili konkretan proizvod.  

"Naše ministarstvo je intenzivno u poslednjih godinu i po dana radilo da umreži sve bitne subjekte za razvoj invoacione delatnosti, novih proizvoda i usluga, imamo Fond za inovativnu delatnost koji funkcioniše dugo, i predstavlja mesto koje podržava ovakvu vrstu transfera tehnologije i povezivanje privrede i nauke", rekla je Begović. 

Istakla je da se u zemlji organizuje mnogo projektnih poziva u toku godine sa ciljem da se istaknu svi naučni potencijali, i da se to znanje prevede i materijalizuje. 

"Tu su bitan deo priče i Naučno tehnološki parkovi, prvo kao mesto boravišta mladih startapova, gde imaju i mentorsku i finasnsijsku podršku da izađu u nekom trenutku na veliko međunarodno tržište", rekla je Begović. 

Ukazala je i na regionalne inovacione centre u zemlji, u čijem fokusu je da se dođe do svake inovacije, da i tamo gde nema inovacionih centara, Instituta i fakulteta pojedinac sa dobrom idejom može da je sprovede u delo. 

Što se tiče privatizacije instituta, ministarka je rekla da je i zakonom definisano da su instituti u zemlji "zaštićeni od toga" ali da je apsolutno neophodna i poželjna intenzivnija i veća saradnja sa privatnim sektorom. 

"Mi imamo infrastrukturu i ekspetizu. U planu je izrada portala gde ćemo pokazati sve naše kapacitete, koje će uz određene uslove privatni sektor moći da koristi. Mislimo da je saradnja državnog i privatnog sektora važna, da je važan i razvoj privatnog sektora u nauci i inovacijama", rekla je ministarka. 

Dodala je da je posebno važno razvijati institute, kao što je to Institut za stočarstvo, one koji su posvećeni razvoju stočarstva i uopšte razvoju bezbedne i zdrave hrane.

Direktor Instituta Nikola Delić rekao je da je sastanak bio produktivan i da su osim iznetih iskustva i predloga Instituta od ministarke dobili i nove predloge. 

"Razgovarali smo o svim otvorenim temama vezano za nauku, za našu oblast istraživanja.Čuli smo mnogo iskrenih i realnih predloga,  kako možemo da napravimo jedan krupan iskorak ka budućnosti. 

Što se tiče samog Instituta treba ići ka projektima, kako domaćim tako i međunarodnim i to je naš najveći izazov", rekao je Delić. 
Ističe da su najteža vremena što se tiče pada stočnog fonda prošlost, jer, kako je rekao, država je preduzela mere i gotovo da ne postoji grana u stočarstvu koju nije finansijski podržala. 

"Mislim da će mere dovesti do zaustavljanja opadnja stočarskog fonda. 

Mi moramo raditi prvenstveno na uvođenju reda u toj oblasti, a zatim da radimo i na kvalitativnom pomaku. Kao ustanova i glavna odgajivačka organizacija uradili smo softver koji će uvesti dosta reda u tu oblast, a moramo raditi na kvalitativnom pomaku", rekao je Delić. 

To podrazumeva, na primer, da naša kvalitetna grla imaju 8.000 do 9.000 litara mleka u laktaciji, što je 30 do 40 litara dnevno. 
Potrebno je raditi na očuvanju i razvoju domaćih rasa, dodaje Delić, ali je situacija trenutno takva da je potreban i uvoz kvalitetnih priplodnih grla. 

"Država radi na tome da imamo svoje, jačanjem institucija, ali u ovoj situaciji kada je opao stočni fond nisam protiv uvoza kvalitetnih priplodnih grla", rekao je Delić.  

Ministarka je obišla laboratorije instituta, ali i karantin za uvezene životinje koji je izgrađen prošle godine.