28. mart 2024 12:55

Predstavljene nove poštanske marke EXPO BG 2027

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predstavljene nove poštanske marke EXPO BG 2027

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD – U PTT Muzeju danas su predstavljene nove redovne poštanske marke EXPO BG 2027, za period 2024-2027 koje bi trebalo da doprinesu promociji ove izložbe koja će se u Beogradu održati 2027. godine.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je na promociji maraka da će se one nalaziti na skoro svim pošiljkama koje iz Srbije idu za inostranstvo, a kojih je više od milion godišnje, kao i na većini pošiljaka u domaćem saobraćaju kojih je takođe oko milion godišnje.

"Na markama je šest motiva koji su vezani za Međunarodnu izložbu EXPO 1967. Godine u Kanadi. Želimo da EXPO 2027. bude pokazatelj onoga što Srbija ima da ponudi i hoćemo da se tada svetu predstavimo u najboljem svetlu i da sve aplikacije koje budemo pravili u vezi sa ovom izložbom budu najbolje na svetu", rekao je on.

Dodao je da su nove poštanske marke mali deo mozaika predstavljanja Srbije i da su one slika uspešne Srbije.

Mali je istakao i da je zacrtan cilj prema kome bi prosečna plata u Srbiji u godini održavanja izložbe EXPO bila 1.400 evra, a bruto domaći proizvod 100 milijardi evra.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović je istakao da će od danas do 2027. godine širom zemlje i sveta putovati poštanske marke na kojima će pisati EXPO 2027.

"Ono što ja kao ministar informisanja i telekomunikacija mogu reći jeste da taj događaj mora da bude potpuno digitalan. Na njemu Srbiju moramo da predstavimo kao zemlju inovacija, informaciono komunikacionih tehnologija", rekao je on.

Dodao je da Srbija ulaže u razvoj Državnog data centra u Kragujevcu, u inovacioni ekosistem pa će do kraja godine biti završen kreativno inovativni multifunkcionalni centar "Ložionica" u Beogradu na vodi, a gradiće se i Inovacioni distrikt u Kragujevcu, tzv. Srpska Silicijumska dolina.

"Paralelno povezujemo naša sela na širokopojasni internet, radimo na uvođenju 5G mreže. Siguran sam da ćemo Srbiju na izložbi EXPO pokazati kao inovativnog, kreativnog i digitalnog lidera", istakao je Jovanović.

V.d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević je istakao da su ove marke pratile najveću prezentaciju Jugoslavije na izložbi u Kanadi 1967. godine, a da bi sada trebalo da predstave Srbiju i naveo da su njihovi motivi vezani za digitalizaciju.

"Kroz poštansku marku ćemo promovisati našu zemlju a na otvaranju ćemo imati posebnu markicu", rekao je on.

Dodao je da, kako bi se obezbedilo da redovne marke u naredne tri godine budu nepromenljive i pored mogućih izmena cena poštanskog saobraćaja u tom periodu, uvode se slovne oznake koje marke vezuju za usluge poštanskog saobraćaja, a ne nominalnu vrednost iskazanu u dinarima.

Autor maraka EXPO 1967. godine je čuveni hrvatski i jugoslovenski slikar Petar Jakelić, koji je Pošti Srbije omogućio besplatno korišćenje motiva maraka čiji je autor bio 1967.godine.