1. april 2024 13:32

Privredna komora Srbije i SORS akademija u aprilu organizuju edukacije u oblasti osiguranja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Privredna komora Srbije i SORS akademija u aprilu organizuju edukacije u oblasti osiguranja

Foto: Shutterstock.com/lonndubh, ilustracija

BEOGRAD - Privredna komora Srbije i SORS akademija tokom aprila organizuju edukacije u oblasti različitih vrsta osiguranja s ciljem unapređenja znanja zaposlenih u ovoj oblasti, prilagođavanja digitalizaciji i promenama koje prate ovu industriju, saopšteno je danas iz PKS-a.

Predsednica SORS akademije Zorana Pejčič izjavila je da će na edukacijama učestvovati više od 100 polaznika, koji dolaze iz više od 50 zemalja.

"Slobodno možemo reći da će se Beograd tokom aprila potvrditi kao regionalni centar i u sferi osiguranja i reosiguranja. Imajući u vidu nesumnjiv uspeh u organizaciji i odazivu za aprilski program edukacije, mi smo već započeli pripreme za sledeći krug, koji planiramo za oktobar ove godine", najavila je Pejčić.

Aprilski program edukacije obuhvata tri modula: osiguranje, reosiguranje i posredovanje u osiguranju kroz tri nivoa edukacije: junior, senior i master nivo.

Na obuci će, uz pomoć 45 mentora i stručnjaka iz celog sveta, biti obrađeno više od 90 različitih studija slučaja.

Predsednica SORS akademije napomenula je da su promene, u svim sferama života, toliko ubrzane da je pitanje da li ih možemo primetiti, a kamoli zabeležiti.

"Kao pojedinci sebi možemo i dopustiti lukzus da neku promenu u svetu oko sebe ne uočimo, da je ne razumemo, da na nju ne reagujemo, ali neprilagođavanje promeni predstavlja nepremostivu prepreku za bilo koji poslovni poduhvat, a po mom dubokom uverenju, posebno za osiguranje", rekla je Pejčić.

Kako je navela, osiguranje je multidisciplinarna delatnost i kao takva mora prepoznati svaku promenu, razumeti je i prilagoditi joj se.

"Ono što nas je iskustvo naučilo je da svaka promena u svim kompanijama počinje od kadrova", istakla je predsednica SORS akademije.

Vladimir Đorđević iz Udruženja finansijskih institucija PKS istakao je da ulaganje u razvoj kadrova nije obična investicija u zaposlene, već presudan faktor za postizanje konkurentnosti i stabilnog i održivog rasta kompanije.

"Radna snaga koja je dobro obučena, motivisana i sposobna da se prilagodi promenama u okruženju može biti ključna prednost u tržišnom okruženju, koje je stalno u promeni. Konstantno usavršavanje zaposlenih u privredi Srbije jeste jedan od prioriteta u radu Privredne komore", poručio je Đorđević.

Kadrove je, kako se dodaje u saopštenju, neophodno pripremiti za promene koje obuhvataju standardne vrste osiguranja i brojne specifične proizvode kao što su osiguranje i reosiguranje transporta robe, osiguranje rizika izgradnje (SAR), osiguranje energetskih rizika, avio kaska i avio odgovornosti, kao i proizvodi osiguranja od profesionalne odgovornosti.

Mentori programa edukacije dolaze iz SCOR Nemačke, Hannover Re Italije, IUC Group Turske, Howden Tyger i Gallagher Re UK, Helvetia Insurance i Ageas Re Švajcarske, AON Češke, Marsh Hrvatske, Dunav osiguranja Srbije, Pozavarovalnica Sava Re Slovenije, Grawe osiguranja, Wiener Staeditsche osiguranja Srbije, Generali osiguranja Srbije i drugih domaćih i stranih kompanija.