2. april 2024 12:59

Dubravka Đedović Handanović: Energetska tranzicija mora biti održiva i pravedna

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dubravka Đedović Handanović: Energetska tranzicija mora biti održiva i pravedna

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Jedini postulat koji energetska kao i svaka druga tranzicija mora da ispuni jeste da bude održiva, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i istakla da zato mi energetsku tranziciju moramo dobro da isplaniramo vodeći računa da nam se ne dese greške drugih zemalja koje su ranije ušle u ovaj proces.

Otvarajući međunarodnu stručnu konferenciju „Kako sprovesti održivu tranziciju u elektroenergetskom sektoru Zapadnog Balkana?” koju redakcija Energije Balkana organizuje u saradnji sa Elektroprivredom Srbije, pod pokroviteljstvom Elektromreže Srbije i Ministarstva rudarstva i energetike, ona je istakla da Srbija mora da planira još više kapaciteta obnovljivih izvora energije.

"Međutim to ne sme da bude nauštrb sigurnosti našeg energetskog sistema, nego da sistem razvijamo tako da možemo da integrišemo veće kapacitete obnovljivih izvora energije. To radimo pre svega kroz planove za izgradnju novih reverzibilnih hidroelektrana koje će imati nove kapacitete za skladištenje energije, a onda i kroz razvijanje novih projekata obnovljivih izvora koji će imati razvijeno svoje baterijsko skladište", istakla je ministarka.

Navela je da se u Srbiji dosta ulaže u distributivne kapacitete i širenje distributivne mreže, kao i u prenosni sistem ali da će najteže biti sprovesti i najviše će koštati dekarbonizacija.

Istakla je da se, ipak, neće ići na brzo i neracionalno zatvaranje proizvodnih kapaciteta iz uglja.

"To nismo radili u prošlosti, nećemo to raditi ni u budućnosti i bez obzira na to kako neko mislio da je je to divna mantra da kažeš evo, zatvorio sam i sad imam manje energije iz fosilnih goriva. To lepo zvuči, ali u praksi je malo drugačije", rekla je ona.

Ocenila je da se mora biti siguran da se može obezbediti dovoljno gasne energije za građane i privredu i dodala da gas jeste prelazno gorivo, nešto za šta se misli da može da nam pomogne u tranziciji, ali da on postaje sve više i problematičan.

"Problematičan je u smislu finansiranja, zatim i u Evropi se sve više ide ka tome da se gas izbacuje iz upotrebe, naravno postepeno", rekla je Đedović Handanović.

Naglasila je da je ključno da se svi koraci dobro isplaniraju a kada dođe vreme da se nešto uradi da se to i realizuje.

"Zbog toga smo počeli da razmišljamo o nuklearnoj energiji, i zbog toga smo bili na samitu u Briselu i mislimo da je to jedini stabilan izvor bazne energije koji nije iz fosilnih goriva", rekla je ministarka.

Ona je navela da je Srbija što se gasa tiče, završila interkonekciju sa Bugarskom, priprema se projekat gasne interkonekcije sa Severnom Makedonijom, a sa Rumunijom bi trebalo veoma brzo da se usaglasi memorandum za izgradnju zajedničke interkonekcije.

"Naravno moramo da razvijamo dodatna skladišta gasa u našoj zemlji da bismo povećali pre svega sigurnost i da se oslonimo na same sebe, bez obzira koliko imali dobre odnose sa našim susedima", rekla je ona.

Prema njenim rečima, sada se radi na tome da se obezbedi što više sredstava za energetsku tranziciju.

"Pošto se obavezujemo na slične principe kao i Evropska unija, moramo da se izborimo da učestvujemo u određenim fondovima, novim ili postojećim i da možemo da dođemo do dodatnih finansijskih sredstava kako bi obezbedili da naša tranzicija bude i pravedna i održiva, kao i da nemamo ni socijalnih, ni ekonomskih disbalansa u određenim delovima Srbije", istakla je Dubravka Đedović Handanović.