3. april 2024 14:00

Er Srbija i Menzis aviejšn otpremili prve letove vozilom na električni pogon

Izvor: TANJUG

podeli vest

Er Srbija i Menzis aviejšn otpremili prve letove vozilom na električni pogon

Foto: TANJUG/Air Serbia/ Jovana Mrkić

BEOGRAD - Srpska nacionalna avio-kompanija Er Srbija i britanski Menzis aviejšn sproveli su danas na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" otpremu letova uz korišćenje vozila isključivo na električni pogon.

Otpremljeni su letovi na avionima Er Srbije tipa erbas A319, YU-APL koji je poleteo iz Beograda ka Podgorici i YU-APF, koji je poleteo iz Beograda ka Tivtu.

Generalni direktor Er Srbije Jirži Marek rekao je da je vrlo zadovoljan učinjenim i da je ova inicijativa korak ka smanjenju karbonskog otiska.

"Er Srbija kontinuirano teži društveno odgovornom poslovanju, a današnja prekretnica potvrđuje našu predanost u tom pogledu. Radujemo se budućoj saradnji i zajedno sa kompanijom Menzis, nastojaćemo da pozitivno utičemo na kompletnu zajednicu", rekao je Marek.

Er Srbija i Menzis aviejšn su u oktobru 2023. godine potpisali Memorandum o razumevanju, čime je pokrenuta promena operatera zemaljskog opsluživanja na beogradksom aerodromu u cilju unapređenja nivoa usluge srpske nacionalne avio-kompanije i bolje korisničkog iskustva putnika, saopštila je Er Srbija.

Menzis aviejšn, koji je 5. marta ove godine od kompanije "Belgrade Airport" preuzeo poslove zemljaskog ospsluživanja letova Er Srbije, u svom voznom parku ima veći broj vozila na električni pogon.

"Upotreba tih specijalizovanih vozila za izguravanje aviona, prevoz prtljaga i drugih stvari, uticaće na smanjenje karbonskog otiska u domaćem avio-saobraćaju", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je Menzis aviejšn vodeći pružalac usluga koji u Beogradu obavlja opslugu vazduhoplova, registraciju putnika i prtljaga, kao i njihovo ukrcavanje na letove Er Srbije.