4. april 2024 14:43

Tomislav Momirović: Usluge elektronske trgovine do 2027. koristiće oko 4,5 miliona građana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tomislav Momirović: Usluge elektronske trgovine do 2027. koristiće oko 4,5 miliona građana

Foto: TANJUG/MUST/ ĐORĐE KRSTIĆ

BEOGRAD - Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je danas da tržište elektronske trgovine u Srbiji beleži dvocifren rast i procene su da će do 2027. godine oko 4,5 miliona građana naše zemlje koristiti te usluge.

On je na skupu u Privrednoj komori Srbije (PKS) na predstavljanju rezultata "Ankete 1.000 preduzeća u Srbiji za 2022/23", rekao da je broj realizovanih transakcija kupovine roba i usluga na internetu u 2023. godini iznosio više od 58 miliona transakcija i da se njihova vrednost uvećava iz godine u godinu.

Momirović je dodao da, kada je reč o broju dinarskih transakcija, u 2023. godini on je iznosio nešto više od 114 milijardi dinara, dok su realizovane transakcije u stranim valutama prošle godine imale vrednost veću od 700 miliona evra.

"Ohrabrujuće je to što približno tri četvrtine srpskih privrednika smatra nove tehnologije važnim za svoje poslovanje", rekao je ministar.

Momirović je naveo i podatak da danas svaka druga firma u Srbiji ima svoju veb stranicu, kao i da u odnosu na prethodni period, čak 87 odsto kompanija veruje da je onlajn prodaja važna za njihovo poslovanje.

"Ministarstvo trgovine je prepoznalo elektronsku trgovinu kao važan segment poslovanja imajući u vidu njen rastući značaj i potencijale koje ima", rekao je on.

Momirović je kazao i da firme koje poseduju sajt i onlajn prodaju, manje zavise od domaćeg tržišta i izvoze duplo više proizvoda ili usluga od preduzeća koje nemaju sajt.

"Svesni ovih brojki i brzo rastućeg trenda e-trgovine u Srbiji, Ministarstvo trgovine i Vlada preduzeće sve potrebne korake kako bi odgovorili na ove izazove, a posebno kada je reč o borbi protiv nelegalne trgovine na internetu", naglasio je Momirović.

On je najavio i nastavak rada sa privrednicima kada je reč o razvoju i edukaciji vezanoj za onlajn trgovinu, naročito kada je reč o onima koji imaju mikropreduzeća i preduzeća srednje veličine.

"Ministarstvo trgovine će zajedno sa svim relevantnim institucijama i kompanijama koje se bave elektronskom trgovinom raditi na suzbijanju sive ekonomije na internetu, unapređenju pravnog okvira i razvoju tržišta zasnovanog na principima fer konkurencije", zaključio je Momirović.

On je naglasio i da će rezultazi "Ankete 1.000 preduzeća u Srbiji za 2022/23", pomoći da svi još bolje shvatimo s kojim se izazovima suočavaju MSP, ali i velika preduzeća.

"To će nam pomoći da stvorimo osnove za kreiranje efikasnih mera za unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji, jer su adekvatne informacije o tržišnim kretanjima veoma važne kako bi procenili gde želimo da idemo, koji su nam prioriteti i kako da ih ostvarimo", rekao je Momirović.

Rezultati ove ankete, kako je naglasio, ukazuju na trendove koji će pomoći da donosimo što ispravnije odluke, a sve sa ciljem da se još snažnije podrži privredni sektor.