5. april 2024 16:39

Dubravka Đedović Handanović obišla radove na remontu Rafinerije nafte Pančevo

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dubravka Đedović Handanović obišla radove na remontu Rafinerije nafte Pančevo

Foto: TANJUG/MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ

PANČEVO - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović obišla je danas Rafineriju nafte Pančevo, gde su u toku radovi na kapitalnom remontu.

"Na remontu Rafinerije nafte Pančevo angažovano je više od 3.000 radnika, uključujući i eksterne izvođače, a vrednost radova je oko 95 miliona evra. Uzimajući u obzir obim i kompleksnost svih radova koji su predviđeni remontom, ministarstvo zajedno sa republičkom inspektorima, rukovodstvom NIS-a i svima koji su uključeni u izvođenje remonta, prati sve aktivnosti bi se posao završio u roku i kvalitetu koji je predviđen", rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je tom prilikom istakla da je cilj da proizvodnja i rad rafinerije posle remonta budu još pouzdaniji, što znači i veću sigurnost snabdevanja domaćeg tržišta.

U okviru posete Rafineriji, ministarka je imala sastanak sa generalnim direktorom NIS-a Kirilom Tjurdenjevim i poslovodstvom ove kompanije, na kojem je glavna tema bila dinamika aktivnosti na remontu.

"Konstatovali smo da postoji određeno kašnjenje, od dva do tri dana, u odnosu na plan i u narednih 10 dana zajedno sa NIS-om, intenzivno ćemo nadgledati aktivnosti na remontu kako bi odstupanja ostala minimalna i rafinerija što pre ušla u pun kapacitet", rekla je Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, zalihe nafte i naftnih derivata trenutno su na nivou od 80 dana prosečne dnevne potrošnje.

"Naftna industrija Srbije je u prethodnom periodu povećala uvoz kako bi se obezbedile veće rezerve dok traje remont i te rezerve su kod njih trenutno oko 50 odsto veće nego što je uobičajeno. Pratimo stanje rezervi koje su u vlasništvu države, kao i komercijalnih rezervi, kako bismo imali dovoljno sigurnosti u slučaju nepredviđenih okolnosti", navela je ministarka.

Ona je dodala da je remont pančevačke rafinerije najveći poduhvat koji se izvodi otkako je obnovljen rad rafinerije posle NATO bombardovanja, a tim povodom juče je održan pomen za tri zaposlena fabrike koji su na taj dan u bombardovanju 1999. izgubili živote.

Direktor Bloka Prerada u kompaniji NIS Vladimir Gagić rekao je da je kapitalni remont koji je u toku u Rafineriji nafte Pančevo najkompleksniji u istoriji fabrike.

"Investicioni projekti koji su obuhvaćeni remontom treba da omoguće obnavljanje resursa rafinerije i njihov pouzdaniji rad. Takođe, ove aktivnosti doprineće daljem unapređenju procesa proizvodnje i zaštite životne sredine. Zbog toga je naš fokus na kvalitetu radova i bezbednosti svih učesnika u remontu. Na ovaj način mi unapređujemo i razvijamo naše proizvodne kapacitete, a samim tim jačamo našu konkurentnost i lidersku poziciju na tržištu naftnih derivata", poručio je Gagić.