6. april 2024 08:55

Siniša Mali: Poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije dobra vest za naše građane

Izvor: TANJUG

podeli vest

Siniša Mali: Poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije dobra vest za naše građane

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Podizanje kreditnog rejtinga Srbije sa neutralnog na pozitivni izgled od agencije Standard and Poor's (S&P) je, prema oceni ministra finansija Siniše Malog, dobra vest za građane Srbije jer, kako je rekao, svako podizanje kreditnog rejtinga znači bolje uslove finansiranja, rast BDP-a i stvaranje prostora za dalje povećanje plata i penzija.

Mali je rekao za Tanjug da Srbiju sada deli samo mali korak od punog kreditnog rejtinga, čije dostizanje je jedan od najvažnijih ciljeva kada je reč o našim finansijama.

"Ovo je još jedna velika potvrda ispravnosti ekonomske politike koju vodimo prethodnih godina, kao i planova i projekcija koje imamo za budućnost. Mi ovim ulazimo u klub onih onih zemalja koje na potpuno drugačiji način gledaju svoju perspektivu i budućnost", rekao je on.

Dodao je da se Vlada Srbije drži projekta Srbija 2027. i da je cilj da prosečna plata u Srbiji 2027. godine bude 1.400 evra, prosečna penzija i minimalna zarada po 650 evra, kao i da se završi ceo investicioni ciklus kada je reč o novim auto-putevima, brzim prugama, novim školama, bolnicama i svim onim što popravlja životni standard građana Srbije i poboljšava kvalitet njihovog života.

Mali je kao posebno važno istakao to što već u prva dva meseca Srbija ima rast ekonomije koji prevazilazi projektovani rast ove godine od 3,5 odsto.

"Još jedan podatak je veoma bitan, a to je fleš procena prema kojoj je u februaru mesecu naša privreda rasla po stopi od 5,9 odsto. Tu prednjači i industrija, prehrambena i prerađivačka", rekao je Mali za Tanjug.

Ocenio je da ovi podaci, kao i podizanje kreditnog rejtinga, pokazuju da su temelji koji su postavljeni nakon fiskalne konsolidacije, postavljeni na pravi način.

"Oni pokazuju svoje rezultate uprkos koroni, energetskoj krizi, konfliktima, odnosno teškoj globalnoj situaciji, pa Srbija pobeđuje u ekonomiji i sada imamo priliku da od tri najveće kreditne rejting agencije dobijemo tu potvrdu", naglasio je Mali.