6. april 2024 14:14

Nastavak saradnje Unija poslodavaca Crne Gore i Srbije u susret letnjoj turističkoj sezoni

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nastavak saradnje Unija poslodavaca Crne Gore i Srbije u susret letnjoj turističkoj sezoni

Foto: Shutterstock.com/Sharaf Maksumov, ilustracija

PETROVAC - Stabilnost poslovnog ambijenta, fleksibilnost tržišta rada i efikasnost javne uprave preduslovi su unapređenja i daljeg razvoja privredne saradnje Crne Gore i Srbije, ocenjeno je na sastanku predsednika Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Slobodana Mikavice i predsednika Unije poslodavaca Srbije (UPS) Miloša Nenezića.

Sastanak je održan u petak u Petrovcu, uz učešće privrednika, članova UPCG i UPS.

Na sastanku je ocenjeno da ekonomije Srbije i Crne Gore predstavljaju sistem koji počiva na snažnim poslovnim vezama i dugogodišnjoj partnerskoj saradnji privrednika. Zato je potrebno što hitnije naći rešenja da se privreda rastereti nepotrebnih procedura i suvišne administracije koja usporava poslovanje i značajno otežava protok roba i usluga i međunarodnu razmenu, navodi se u saopštenju UPS.

Kao jedan od glavnih problema s kojim se poslodavci obe zemlje suočavaju naveden je hronični nedostatak kvalifikovane radne snage koja se naročito manifestuje pred početak turističke sezone, a karakteriše obe zemlje.

Učesnici sastanka su se dogovorili da je neophodno intenzivirati saradnju kako bi se rešio dugogodišnji problem koji onemogućava dalji razvoj privrede. Rešenje vide u digitalizaciji javnih uprava i neophodnoj povezanosti svih institucija, ali i reformi obrazovnog sistema kako bi se sistem obrazovanja prilagodio tržištu rada.

Sastanku su prisustvovali predstavnici sektora turizma i ugostiteljstva, građevinarstva, uslužnih delatnosti i saobraćaja.