7. april 2024 09:37

Vladimir Lučić: Prošla godina bila je za Telekom rekordna po prihodima, spremni smo za 5G mrežu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vladimir Lučić: Prošla godina bila je za Telekom rekordna po prihodima, spremni smo za 5G mrežu

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Prošla godina bila je rekordna za Telekom Srbija i po prihodima i profitu, kao i po broju korisnika, izjavio je generalni direktor ove kompanije Vladimir Lučić i najavio da je Telekom spreman za uvođenje 5G mreže u Srbiji, na čemu će mu strateški partner biti Evropska investiciona banka.

"Na nivou grupe "Telekom Srbija" ostvaren je ukupan prihod od 230,7 milijardi dinara. To je povećanje od 41 odsto u odnosu na 2022. godinu. EBITDA, profit pre amortizacije i kamata, iznosila je 128 milijardi, što je povećanje za 88 odsto u odnosu na prethodnu godinu, sa neto dobiti od rekordnih 49 milijardi dinara. Posebno je bio uspešan "Telekom Srbija" koji je uspeo da napravi prihod od 164 milijarde dinara, što je povećanje od 37 odsto u odnosu na 2022. godinu", rekao je on u intervjuu za današnju "Politiku".

Dodao je da je ove rezultate pratio i trend rasta broja korisnika televizije i interneta, pa je ukupan broj jedinstvenih korisnika premašio 11,5 miliona.

Istakao je da je, drugu godinu zaredom, instalirano više od 2.000 4G baznih stanica, kao i da je izgrađena moćna optička mreža koja pokriva 1,5 miliona domaćinstava, a da je već 490.000 domaćinstava iskoristilo ovu mogućnost.

Prema njegovim rečima, Telekom je spreman za uvođenje 5G mreže i na tom projektu strateški partner će mu biti Evropska investiciona banka.

"Takođe ćemo ove godine potpisati ugovor i sa američkom Eksim bankom i bićemo prvi operator u Evropi sa ovakvim ugovorom. Sa druge strane, strateški smo partneri sa "Vodafonom" koji je najbrže rastuća 5G mreža u Evropii i sa kojim ćemo raditi na brzoj implementaciji niza digitalnih servisa kako bi krajnji korisnici osetili benefite ove tehnologije", naveo je on.

Dodao je da je veoma bitno što je Telekom poslednjih pet godina imao jak investicioni ciklus izgradnje optičke mreže i novih baznih stanica na 4G tehnologiji.

Sve ovo će, istakao je, omogućiti brzu izgradnju 5G mreže na čitavoj teritoriji Srbijr odmah po dobijanju dozvola.

Lučić je naglasio da će se kompanija na čijem je čelu posebno pripremiti za EXPO 2027 i dodao da ovu manifestaciju vidi kao izuzetnu priliku za sve iz telekomunikacione i IT industrije, ali i kao odličnu priliku za snažni razvoj srpske privrede i promociju naše zemlje.

Istakao je da je prošlu godinu obeležila i bitka za opstanak ćerke firme Telekoma MTS d.o.o. na Kosovu i Metohiji i naveo da je pritisak sa ciljem oduzimanja kablovskih operatera kupljenih 2019. i 2020. godine amortizovan, a da se sada vodi sudski spor protiv prištinske agencije za zaštitu konkurencije.

"Najbitnije za sve naše korisnike na KiM je da smo sačuvali našu kompaniju i da će više od 30.000 domaćinstava i dalje imati kvalitetan signal mobilne telefonije, interneta i TV. Ove godine probaćemo da konačno rešimo i pitanje treće licence za mobilnu telefoniju koja će našoj kompaniji omogućiti da i na teritoriji KiM bude lider", rekao je on.

Govoreći o aktivnostima Telekoma u inostranstvu, rekao je da će kompanija ovog meseca svečano otvoriti poslovnicu u Menhengladbahu i time krenuti u veliku promotivnu kampanju za prodaju usluga.

Naveo je i da ćerka firma Arena sve uspešnije posluje u svih šest zemalja bivše Jugoslavije i da su njeni finansijski rezultati značajnije bolji nego u 2022. godini.

Najavio je i da se uskoro pušta kanal Superstar 2, na kome će biti isključivo domaći filmovi, kao i otvaranje kanala Arenica koji će biti posvećen deci.