24. april 2024 16:21

Đedović Handanović razgovarala sa ambasadorom Kine o saradnji u energetskom sektoru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đedović Handanović razgovarala sa ambasadorom Kine o saradnji u energetskom sektoru

Foto: TANJUG/MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas u vladi Srbije sa ambasadorom NR Kine u Republici Srbiji Li Mingom o saradnji dve zemlje u energetskom i rudarskom sektoru.

"Predstojeća poseta predsednika NR Kine Si Đinpinga Srbije odlična je prilika da podignemo saradnju i naše čelično prijateljstvo na još viši nivo. U prethodnom periodu razgovarali smo sa brojim kineskim kompanijama koje su zainteresovane da učestvuju u razvoju projekata u obnovljivim izvorima energije u našoj zemlji, kao i u rudarskom sektoru. Očekujemo da ćemo prilikom posete kineskog predsednika razmatrati konkretne projekte i investicije zahvaljujući kojim jačamo energetsku infrastrukturu i učvršćujemo našu bilateralnu saradnju", rekla je ministarka, a navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Ona je naglasila da je neophodno što pre uspešno završiti radove na termoelektrani Kostolac B3, u skladu sa nacionalnim regulativama i poštujući sve procedure, kako bi ovo postrojenje što pre postalo deo proizvodnog portfolija Elektroprivrede Srbije.

Ambasador Li istakao je da će predstojeća poseta kineskog predsednika Srbiji biti važna za dalji napredak saradnje dve zemlje u rudarskom i energetskom sektoru.

On je napomenuo na povećano interesovanje kineskih kompanija za investiranje u obnovljive izvore energije u Srbiji, koje poseduju međunarodno iskustvo i najsavremenije tehnologije, dodaje se u saopštenju.