25. april 2024 12:47

Boris Bjelica: Već se vide obrisi objekata za EXPO 2027.

Izvor: TANJUG

podeli vest

Boris Bjelica: Već se vide obrisi objekata za EXPO 2027.

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Radovi na objektima za izložbu EXPO 2027. koja će se održati u Beogradu napreduju dobro i već se vide obrisi budućih osam objekata, odnosno upravne zgrade i sedam hala budućeg sajma koji će biti korišćeni za vreme izložbe, izjavio je danas direktor Građevinske direkcije Srbije Boris Bjelica.

On je na konferenciji o razvoju nekretnina i infrastrukture "Razvijamo budućnost" u organizaciji Prodexpo Srbija rekao da su već izrađeni odnosno pobijeni skoro svi šipovi od njih 1.650.

Govoreći o tome kako se Privredna komora Srbije (PKS) priprema za EXPO, pomoćnik direktora za stratešku analizu PKS Bojan Stanić je rekao da komora ima iskustvo iz održavanja EXPO-a u Dubaiju kada je odlično sarađivala sa tamošnjom Privrednom komorom i da će im to iskustvo znatno pomoći.

Prema njegovim rečima pripreme za EXPO bi trebalo da se iskoriste kao prilika da se poveća promet na unutrašnjem tržištu, zbog čega je veoma bitno da što više kompanija bude uključeno u te projekte.

"Kada govorimo o sadašnjem anemičnom rastu Evropske unije i uporedi se sa našim rastom, on je iznad proseka ne samo EU, nego i globalnog proseka i na neki način se hrani, pre svega infrastrukturnim projektima. Međutim, sa druge strane jako je bitna i unutrašnja tražnja, imajući u vidu da kada govorimo o rashodima, dve trećine rasta BDP-a čini potrošnja stanovništva", rekao je on.

Istakao je da bi u radove za EXPO trebalo da budu uključeni ne samo veliki privredni subjekti već i mali, jer oni tu mogu steći ne samo mogućnost da zarade, nego i reference, s obzirom da se ovi projekti moraju raditi po svetskim standardima.

Glavni arhitekta Beograda Marko Stojčić je ocenio da je najvažnije što se sada pokušava preneti to koliki je značaj ove izložbe i koliko će ona promeniti, jer kako je rekao Srbija je mala zemlja i nije uobičajeno da tako mala zemlja dobije organizaciju tako važnog događaja.

Osvrćući se na to kako je Srbija uopšte uspela da dobije organizaciju ove izložbe, rekao je da veliki deo odgovora leži u tome što EXPO nismo predstavili kao beogradski, srpski, nego balkanski EXPO.

Stojčić je odgovarajući na pitanje kako sektor nekretnina može pomoći, rekao da Srbija poslednjih godina ima izraženu stanogradnju, jer se godišnje gradi dva miliona novih kvadrata, ali da nedostaju poslovni objekti, kojih bi u dovoljnom obimu trebalo da imamo za EXPO.