24. maj 2024 15:27

Momirović: Italija je velika šansa za plasman poljoprivrednih proizvoda iz Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Momirović: Italija je velika šansa za plasman poljoprivrednih proizvoda iz Srbije

Foto: TANJUG/MUST/ Đorđe Krstić

TRST - Robna razmena poljoprivredno - prehrambenih proizvoda sa Italijom u prošloj godini bila je više od pola milijarde evra i činila je preko 12 odsto vrednosti ukupne trgovinske robne razmene sa ovom zemljom, izjavio je danas ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović.

On je tokom izlaganja na Poslovnom forumu Srbija - Italija koji se održava u Trstu i na kojem pored nekoliko ministara iz Srbije i Italije prisustvuje i veliki broj privrednika iz obe zemlje, rekao da su u ukupnom izvoz iz Srbije u Italiju poljoprivredno - prehrambeni proizvodi učestvovali 17,1 odsto.

"U našem ukupnom izvozu u Italiju koji je bio preko 300 miliona evra, trećinu čine žitarice. Italija je i prvo izvozno tržište za stočnu hranu za naše poljoprivrednike. Na ovo tržište plasiramo više od trećine ukupnog izvoza stočne hrane iz Srbije u svet i kada vidimo ove podatke potpuno je jasno koliko je Italija strateški važan trgovinski partner Srbije", izjavio je Momirović tokom Panela posvećenog cirkularnoj ekonomiji, a kome je prisistvovao veliki broj italijanskih i srpskih privrednika.

Momirović je naglasio i da su Srbija i Italija tradicionalno veoma bliski trgovinski partneri, a tome, kako je dodao svedoči i ukupna trgovinska razmena u 2023. koja je iznosila 4,5 milijardi evra, od čega je izvoz iz Srbije bio blizu dve milijarde evra.