24. maj 2024 19:52

Mali: Srbija beleži apsolutne ekonomske rekorde, nakon Trsta beležiće samo dalji rast

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mali: Srbija beleži apsolutne ekonomske rekorde, nakon Trsta beležiće samo dalji rast

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

TRST - Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da Srbija beleži apsolutne ekonomske rekorde i naglasio da srpska privredna nakon današnjih sastanaka u Trstu, može da beleži samo dalji rast.

"Poslovni forum srpskih i italijanskih privrednika, drugi za godinu dana, okuplja više od 200 kompanija, u njemu učestvuju visoki politički zvaničnici, što je veoma značajno jer su mnogi projekti deo velikog vladinog državnog plana i finansiraju se iz javnih izvora, poput onih o infrastrukturi, zelenoj tranziciji, održivosti", naveo je Mali na Fejsbuku u odgovoru Dušanu Nikeziću iz Stranke slobode i pravde.

Mali dodaje da prema podacima Privredne komore Srbije, u zemlji radi 1.300 italijanskih kompanija koje zapošljavaju oko 30.000 radnika.

"Italija je jedan od većih trgovinskih partnera, sa kojim je Srbija dostigla razmenu robe i usluga od oko pet milijardi evra", naveo je ministar.

Mali kaže da jedino može da pretpostavi da je Nikezićeva "ležernost i smirenost u nastupima neopterećenim činjenicama, informacijama, argumentima, na kraju krajeva i istinom", angažavana u cilju kampanje.

Ministar dodaje da tako pretpostavlja jer ne zna kako drugačije da razume kritike srpskog javnog duga koji iznosi oko 47 odsto BDP-a u kontekstu poslovnog foruma u Trstu, gradu u zemlji sa dugom od 137,3 odsto BDP-a, drugoj najzaduženijoj zemlji u EU.

Mali je naveo da je prema podacima Eurostata, javni dug zemalja evrozone na kraju četvrtog tromesečja 2023. iznosio 88,6 odsto, u EU 81,7 odsto BDP-a.

"Najzaduženija zemlja EU bila je Grčka sa dugom od 161,9 odsto BDP-a, potom Italija, pa Francuska sa dugom od 110,6 odsto BDP-a", preciziorao je ministar i zapitao da li postoji bilo ko, ko Italiju smatra nerazvijem zemljom u problemima sa kojom ne bi trebalo ostvarivati poslovnu saradnju?

"Taman posla. Dobro, možda samo Nikezić...", naveo je ministar.

Ocenio je da Nikezić umesto zadovoljstva što Srbija stvara i neguje sve jače poslovne i ekonomske veze i proširuje saradnju sa Evropom kao i sa drugim zemljama širom sveta, peva tugaljivu kanconu o propasti Srbije koja u trenutku njegovog pevušenja beleži apsolutne ekonomske rekorde.

Srbija je, kako je podsetio, samo u nezaposlenosti, sa 25 pala na oko devet odsto.

"U proseku plata sa 300 smo skočili na 820 evra, u proseku penzija, sa 200 evra na 390, u stranim direktnim investicijama koje iznose rekordnih 4,5 milijardi evra...", naveo je Mali i pitao Nikezića da li je potrebno da navodi još argumenata na tu temu.

Na kraju ministar Mali mu je poručio da ne brine, jer su srpske javne finansije potpuno stabilne.

"Javni dug je pod apsolutnom kontrolom, odvrnite tu kanconu do kraja i uživajte u ekonomskim uspesima svoje zemlje", dodao je ministar finansija.