25. maj 2024 17:26

Čačak: Ministarka Dubravka Đedović Handanović otvorila trafostanicu u Mrčajevcima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Čačak: Ministarka Dubravka Đedović Handanović otvorila trafostanicu u Mrčajevcima

Foto: TANJUG/Jovan Nikolić

ČAČAK - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i gradonačelnik Čačka Milun Todorović, pustili su pod napon odnosno u rad trafostanicu snage 10 kV u čačanskom naselju Mrčajevci.

„Mi smo se pre četiri i po godine pridružili ovom u projektu, imali smo prvo planski osnov, grad Čačak je ustupio zemljište Elektroprivredi Srbije i ušli smo u radove. Veoma brzo smo pristupili izmeštanju čuvene kule koja je bila skoro pola veka na glavnoj saobraćajnici, odnosno na trotoaru, a da bi nju uklonili morali smo da napravimo i trafostanicu na nekih 300 metara od čuvene kule i naravno da uradimo vodove do lokacije koja je za nas veoma značajan objekat”, rekao je Milun Todorović, gradonačelnik Čačka.

Oko 410 miliona dinara država Srbija, Ministarstvo i EPS investirali su u ovaj projekat u Mrčajevcima, ali zauzvrat građani 17 mesnih zajednica Mrčajevaca i ovog dela Čačka oko te teritorije koji decenijama muče muku sa kvalitetnim napajanjem električnom energijom, sada će dobiti stabilno napajanje.

„Važno je reći da 13.500 korisnika koliko gravitrira ka ovoj trafostanici imaće, ne samo potpuno snabdevanje, već i mogućnost povećanja kapaciteta i nove konzulente. Ono što je takođe, značajno je da ova trafostanica treba da pothrani brzu saobraćajnicu, petlju koja će biti perspektivno izgrađena Mrčajevci - Katrga - Kragujevac. Međutim, ovo nije sve ono što radimo na elektrifikaciji. Paralelno s ovom ima 35 na 10 izvodimo i trafostanicu u Pakovraću, ona će biti za tunel Laz i ceo taj koridor auto-puta Miloš Veliki. Ogromni su planovi, ove godine oko milijardu i 300 miliona država ulaže u grad Čačak u elektrifikaciju”, zaključio je Todorović ovom prilikom.

Ministarka Đedović Handanović je istakla značaj trafostanice koja je od krucijalne važnosti za ljude koji žive u tom delu teritorije grada Čačka.

„Važan dan za 13.500 ljudi koji će dobiti sigurnije, pouzdanije napajanje električnom energijom, ovde ima mnogo i malih privrednika, i ratara i voćara i stočara, dakle, svih onih koji doprinose razvoju ovog kraja i od danas mogu da računaju na pouzdanije snabdevanje električnom energijom. To je i bio cilj, zapravo, kada smo pokrenuli istorijski najveća ulaganja u našoj elektrodistribuciji. To je mreža s kojom se svaki dan svaki građanin susreće i ima dodir i u tom smislu želimo da osiguramo bolje, pouzdanije snabdevanje naših građana, te da nemamo prekide u napajanjima, da kada imamo nevreme i druge nepredviđene situacije, da možemo da ih kontrolišemo bolje i sigurnije”, pojasnila je ministarka.

Izgrađeno je i zamenjeno novih više od 720 trafostanica do sada i to samo za godinu dana.

„Nije samo da se izvedu radovi, nego je važno još mnogo toga da bi se omogućilo da radovi krenu i naravno da se obezbedi finansiranje, što smo uspeli svi zajedno u toku prošle godine i danas, evo, možemo da prisustvujemo ovako lepim situacijama, te da pustimo u rad ovu trafostanicu i da kažemo hvala ljudima što su imali strpljenja i razumevanja”, kazala je Đedović Handanović.

U okolini Čačka postavljeno je novih 2.300 betonskih stubova koji. takođe, omogućuju sigurnije snabdevanje i napajanje električnom energijom.

„Rekonstruisali smo oko 200 kilometara niskonaponske mreže što opet ide sve u prilog tome da možemo i više korisnika da priključimo, što je važno i za auto-put, i za aerodrom, ali i za privredu. Ulažemo u Čačak, nikada više ulaganja u niskonaponsku mrežu, u elektrodistribuciju, kao i svemu onom što znači život. Sledi nam ugradnja pametnih brojila koje smo već počeli u određenim delovima Srbije, a nastavićemo i u centralnoj, zapadnoj, istočnoj Srbiji, a to je važno za smanjenje gubitaka za automatsko i digitalno upravljanje mrežama, da budemo efikasniji i da imamo manje grešaka”, zaključila je ministarka.