27. maj 2024 17:02

Vesić potpisao sporazume sa šest lokalnih samouprava o dodeli 9,2 miliona evra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vesić potpisao sporazume sa šest lokalnih samouprava o dodeli 9,2 miliona evra

Foto: TANJUG/MGSI/ Predrag Mitic

NOVI SAD, 27. maj (Tanjug) - Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić potpisao je danas sa predstavnicima šest lokalnih samouprava ugovore o dodeli bespovratnih sredstava za realizaciju projekat u okviru programa "LIID" u ukupnoj vrednosti od 9,2 miliona evra.

Ugovore o dodeli bespovratnih sredstava sa MGSI potpisali su gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić za projekat rekonstrukcije i uređenja Futoškog parka, ukupne vrednosti 3,8 miliona evra, predsednik opštine Kula Damjan Miljanić za projekat izgradnje fontane u parku u Kuli i uređenje parka sa delom ulice Đure Strugara i Maršala Tita, ukupne vrednosti 1,3 miliona evra.

Ugovore su potpisali i predsednik opštine Svrljig Miroslav Marković za projekat rekonstrukcije keja reke Svrljiški Timok, vrednosti 1,05 miliona evra, predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović, za projekat parternog uređenja zelenih površina sa pratećim instalacijama u selima Dublje, Grabovac, Kušiqevo, Lukovica i Sedlare, vrednosti 736.000 evra, predsednik opštine Titel Dragan Božić, za projekat ugradnje energetski efikasnih svetlosnih izvora u sistemu javnog osvetljenja na teritoriji opštine Titel, vrednosti 1,1 milion evra i predsednik opštine Požega Đorđe Nikitović, za projekat sanacije klizišta i rekonstrukcije ulice Bana Milutina, vrednosti 1,1 milion evra.

Program LIID koji zajedno realizuju MGSI, Svetska banka i Francuska agencija za razvoj usmeren je na razvoj lokalne infrastrukture i institucionalno jačanje jedinica lokalne samouprave, a u okviru programa će u narednih pet godina biti dodeljeno ukupno 265 miliona evra jedinicama lokalnih samouprava na teritoriji Republike Srbije.

Nakon ceremonije potpisivanja ugovora u Gradskoj kući u Novom Sadu, Vesić je rekao da je "LIID" projekat koji na jedinstven način utiče na poboljšanje kvaliteta života građana Srbije.

"Ne postoji nijedan projekat koji je na ovaj način uključio lokalne samouprave u proces rešavanja problema koji postoje u njihovim zajednicama. Unapredjenje infrastrukture, uređenje javnih površina i promocija urbane mobilnosti direktno doprinose boljem životu svakog našeg građanina. Ovaj program prati nasu politiku da svako mesto u Srbiji postane bolje mesto za život ljudi", rekao je Vesić.

Naveo je da je projekat „LIID“ značajan zato što će se realizovati u svih 145 lokalnih zajednica u našoj zemlji, koje će dobiti bespovratna sredstva da reše probleme koji često nisu prioritet na lokalnom nivou.

"Ovi projekti predstavljaju najbolje primere svega onoga čemu težimo u izgradnji budućnosti Srbije, a to su održivi lokalni razvoj i neprestani rad na obnovi i izgradnji infrastrukture kao ključnom faktoru rasta životnog standarda naših građana", rekao je Vesić.

Naveo je da se sa kolegama iz Svetske banke i Francuske agencije za razvoj radi na tome da procedura bude maksimalno brza i da se u najkraćem mogućem roku odobre nova sredstva za nove projekte.

"Sve što smo do sada realizovali, kao i sve ono što ćemo, bez sumnje, uspešno sprovesti u godinama koje su pred nama, dokaz je da zajedno sa našim partnerima možemo od Srbije da napravimo savršeno mesto za život naših građana i građanki", rekao je Vesić.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić zahvalio je resornom ministarstvu, Svetskoj banci, Francuskoj razvojnoj agenciji i celom timu koji radi na projektu "LIID2 i istakao da Novi Sad, kroz projekat LIID, ima mogućnost da koristi fond od 5,5 miliona evra.

Đurić je naveo da će Novi Sad potpisivanjem današnjeg Ugovora o grantu, dobiti značajna finansijska sredstva za projekat "Rekonstrukcija i uređenje Futoškog parka u Novom Sadu", koja je obezbedilo resorno Ministarstvo putem projekta LIID. "Prošle godine smo krajem juna potpisali Okvirni sporazum o sprovođenju ovog projekta, što je bio uvod u njegovu današnju realizaciju. Investiciona vrednost uređenja jednog od najlepših novosadskih parkova iznosi 448 miliona dinara, što je skoro pola milijarde dinara", rekao je Djurić.

Podsetio je da je Futoški park formiran u prvoj deceniji 19. veka, ima površinu od oko 10 hektara i pod zaštitom je od 2006. godine.

"Omiljen je među Novosađanima, ali i među turistima koji posećuju naš grad, a verujem da će sada biti još lepši i funkcionalniji", rekao je Djurić.

Novosađani, kako je naveo, mogu očekivati obnovu svih staza, uvođenje ograde oko parka, a uslediće i zamena postojećeg mobilijara i uvođenje novih, kao što su opremanje setovima za šah i setovima koji sadrže sto sa dve klupe, koji će biti namenjeni za okupljalje i boravak u prirodi za veći broj ljudi.

"Ulaz iz Hajduk Veljkove ulice će biti otvoren, i biće formiran mali trg, u okviru zelene površine. Na centralnom delu platoa će se organizovati izložbe, galerije na otvorenom, i razne druge manifestacije. Naravno, celokupan prostor parka biće opremljen česmama i možda ono najlepše, predviđena je rekonstrukcija jezera", rekao je gradonačelnik.

On je istakao i da se druga faza izgradnje biciklističke staze Novi Sad – Rumenka – Irmovo – Kisač – Čenej, finansira iz državnog budžeta, kroz projekat LIID, kao i da su putem LIID projekta opredeljena sredstva u iznosu od oko 52 miliona, za parterno uređenje dvorišta vrtića "Crvenkapa" u Futogu.