2. jun 2023 11:12

IFO: Evropski ekonomisti kritikuju američki Zakon o smanjenju inflacije

Izvor: TANJUG

podeli vest

IFO: Evropski ekonomisti kritikuju američki Zakon o smanjenju inflacije

Foto: Shutterstock.com/Pressmaster, ilustracija

MINHEN - Evropski ekonomski stručnjaci negativno gledaju na američki Zakon o smanjenju inflacije (IRA), zaključak je danas objavljene studije Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena i švajcarskog Instuta za ekonomsku politiku.

"Ekonomisti u Nemačkoj i Francuskoj su izrazito sumnjičavi povodom zakona IRA, a skeptične su i njihove kolege iz Velike Britanije, Irske, Italije, Švajcarske, Austrije i Belgije", navodi istraživač Instituta IFO Niklas Potrafke.

On je dodao da su ekonomisti van Evrope mnogo manje zabrinuti zbog posledica američkog Zakona o smanjenju inflacije i da ova tema nije mnogo zastupljena u javnoj debati tih zemalja.

U Francuskoj 83 odsto anketiranih ekonomista smatra da će IRA negativno uticati na ekonomiju njihove zemlje, 78 odsto da će se strane kompanije zbog IRA-e preseliti u druge države, a 65 odsto preporučuje da njihove političari nešto preduzmu da bi sprečili posledice ovog zakona.

U Velikoj Britaniji u pomenutim kategorijama isto mišljenje ima 53, odnosno 63 i 66 odsto ekonomista, a u Nemačkoj 53, odnosno 51 i 59 odsto ekonomista.

Mnogi stručnjaci u Južnoj Americi ne dele te strahove i smatraju da će IRA uglavnom imati pozitivni efekat, navodi se na sajtu IFO.

Samo 9 odsto južnoameričkih ekonomista smatra da će se firme zbog ovog zakona seliti iz zemlje, a 21 odsto preporučuje da njihove vlade preduzmu ekonomske protivmere.

Više od 42 odsto svih ispitanih ekonomskih stručnjaka, tačnije 42,6 odsto, smatra da je poboljšanje uslova za investicije najbolje za privredu, dok 41,7 odsto favorizuje aktivnu industrijsku politiku i subvencije.

Niklas Potrafke tvrdi da je prvo rešenje bolje zato što uvek postoji rizik da strane kompanije odu iz zemlje kada isteknu ekonomske subvencije.