17. jul 2023 15:00

Indija: Broj siromašnih za pet godina pao za 135 miliona

Izvor: TANJUG

podeli vest

Indija: Broj siromašnih za pet godina pao za 135 miliona

Foto: AP Photo/Rajesh Kumar Singh

NJU DELHI - Broj siromašnih u Indiji je za pet godina do marta 2021. godine opao za 135 miliona ljudi, što predstavlja desetinu populacije ove zemlje.

Prema danas objavljenim podacima indijske vlade, siromaštvo je najviše smanjeno u ruralnim delovima Indije, prenosi Rojters.

U istraživanju je korišćen indeks Ujedinjenih nacija MPI, koji je zaslovan na 12 indikatora kao šro su uhranjenost, obrazovanje ili pristup vodi za piće.

Ako osoba ima nisku vrednost ovog indeksa u tri ili više oblasti, ona je označena za "MPI siromašnu".

"Poboljšanja u ishrani, broju godine školovanja, sanitarnim uslovima odigralo je značajnu ulogu u padu broja siromašnih", rekao je potpredsednik vladinog istraživačkog centra NITI Ajog, Suman Beri.

Procenat stanovništva koje živi u siromaštvu pao je na 15 odsto u periodu od 2019. do 2021. godine sa 25 odsto, koliko je zabeleženo u periodu od 2015. do 2016. godine, navodi se u izveštaju.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) je prošle nedelje objavio izveštaj po kome je broj ljudi u Indiji koji živi u siromaštvu pao sa 55 odsto, koliko je zabeleženo 2005. godine, na 16,4 odsto u 2021. godini.

Indijska savezna vlada nudi besplatno žito za ishranu oko 800 miliona ljudi, odnosno 57 odsto stanovništva u Indiji, dok istovremeno troši milijarde evra na subvencionisanje obrazovanja, zdravstva, električne energije i drugih usluga, podseća britanska agencija.