31. jul 2023 13:38

Tolkač: Povlačenje Rusije iz žitnog sporazuma osetiće sve zemlje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tolkač: Povlačenje Rusije iz žitnog sporazuma osetiće sve zemlje

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Povlačenje Rusije sredinom jula ove godine iz žitnog sporazuma koji uključuje izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora, odraziće se negativno ne samo na Ukrajinu već i na sve ostale zemlje sveta, izjavio je danas izvanredni i opunomoćeni ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač.

On je na konferenciji za novinare u Beogradu kazao da će posledice ove odluke Rusije najviše uticati na zemlje Afričkog kontinenta kao i zemlje Bliskog Istoka koje su "dugo radile na izradi puta da do njih bezbedno stigne žito".

"Posledice povlačenja Rusije iz ovog sporazuma osetile su se odmah jer je već sutradan cena pšenice porasla za 33 odsto i osetila se glad u određenim zemljama sveta", kazao je Tolkač.

On je naveo i podatak da se 65 odsto ukrajinskih žitarica šalje u najugroženije zemlje sveta.

Dodao je i da prema procenama Ujedinjenih nacija (UN), trenutno oko 50 miliona ljudi pati od nedostatka hrane na kontinentu.

"Rusija je još jednom pokazala da joj nije važno ko su mete napada. Rusija nastavlja da koristi hranu kao oružje i ucenu. Ovog puta njena odluka neće uticati samo na stanovnike Ukrajine već i na globalne zalihe hrane, kao i na cene hrane", naglasio je opunomoćeni ambasador Ukrajine u Srbiji.

Prema njegovim rečima, Rusija ovakvim koracima koje preduzima pokušava da potpuno onemogući izvoz ukrajinskog žita i tako Ukrajinu istisne iz svetskih tržišta hrane.

"Dok joj je na frontu sve išlo u korist Rusije njoj je ovaj sporazum odgovarao", kazao je Tolkač navodeći da ovo što radi Rusija zahteva značajniji odgovor međunarodne zajedenice.

On se zahvalio Srbiji na humanitarnoj pomoći koju je pružila Ukrajini do sada, ali na pitanje šta Srbija može da uradi kada je reč o istupanju Rusije iz žitnog sporazuma on je kazao da ne želi da da nikakav konkretan savet Srbiji.

"Srbija i Ukrajina se nalaze na zajedničkom putu uklaska u Evropsku uniju, odnosno evropskoj porodici u kojoj će se poštovati ljudska prava. Mi možemo samo predložiti Srbiji da učestvuje u najvažnijim državnim inicijativama koje Ukrajina organizuje kao i mirovnom planu koji podrazumeva poštovanje teritorijalnog integriteta svake zemlje", kazao je Tolkač.

Inicijativu o izvozu žitarica Crnim morem su 22. jula 2022. potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN. Ovaj sporazum je omogućovao bezbedan prolaz ukrajinskih teretnih brodova natovarenih žitaricama, uljaricama i pšenicom da stignu do svetskih tržišta.

Rusija se 17. jula povukla iz sporazuma o izvozu žita preko ukrajinskih crnomorskih luka zbog, kako je navela, nepoštovanja dela sporazuma koji se odnosio na izvoz ruskih prehrambenih proizvoda i mineralnih đubriva.

Kako je kazao zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin, sporazum se ne može biti obnovljen bez učešća Rusije.

Mediji su 27. jula preneli da je Evropska komisija saopštila da trenutno nema novca u budžetu i da nema jasan način da pomogne finansiranje dodatnih transportnih troškova neophodnih za izvoz ukrajinskih žitarica, nakon što se Rusija povukla iz sporazuma o izvozu žitarica Crnim morem,

Ukrajina je inače jedan od najvećih svetskih izvoznika žitarica.