11. septembar 2023 21:47

Dizni i Čarter postigli dogovor o emitovanju na kablovskoj usluzi Spektrum

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dizni i Čarter postigli dogovor o emitovanju na kablovskoj usluzi Spektrum

Foto: AP Photo, File/Richard Drew

VAŠINGTON - Kompanije Volt Dizni (DIS.N) i "Čarter komunikešjns" (CHTR.O) saopštile su danas da su postigle dogovor prema kojem će se program medijskog giganta, uključujući ESPN, vratiti na kablovsku uslugu Spektrum samo nekoliko sati pre početka nove sezone NFL "Fudbal u ponedeljak uveče".

Vest o potencijalnom dogovoru ublažila je strah da bi se tradicionalni paket kablovske televizije, koji je dugo bio pokretač profita za medijske kompanije, mogao ugasiti, što bi dovelo do rasta akcija širom sveta, prenosi Rojters.

Spor je potresao ovaj sektor poslednjih nedelja, a neki analitičari kažu da bi to moglo da odredi budućnost televizije u eri striminga.

„Naš zajednički cilj je uvek bio da izgradimo inovativni model za budućnost. Ovaj sporazum prepoznaje i kontinuiranu vrednost linearne televizije i rastuću popularnost striming servisa, a istovremeno se bavi rastućim potrebama naših potrošača“, saopštili su generalni direktor Diznija Robert Iger i izvršni direktor Čartera Kris Vinfri u zajedničkoj izjavi.

Diznijeve akcije porasle su za 1,7 odsto, dok su deonice kompanije Čarter porasle za 2,4 odsto. Suparničke medijske kompanije Vorner Bros Discoveri (VBD.O) i Paramount Global (PARA.O) su dobile 2,3 odsto i 2 odsto, respektivno.

ESPN, ABC i drugi Diznijevi kanali uklonjeni su iz Čarterove kablovske usluge 31. avgusta nakon što kompanije nisu uspele da postignu dogovor o naknadama za kanale i načinu njihovog emitovanja, zbog čega je 15 miliona pretplatnika na TV operateru Spektrum uskraćeno za pristup teniskom turniru US Open, koledž fudbalu i drugim programima.

Prema postignutom sporazumu, Čarter će moći da ponudi pretplatnicima pristup verziji usluge Dizni plus podržane oglasima, što je jedan od ključnih zahteva u pregovorima.

Međutim, za to će platiti Dizniju veleprodajnu cenu.

Čarter će takođe moći da obezbedi ESPN+ korisnicima koji se pretplate na njegov plan "Spectrum TV Select Plus" koji je fokusiran na sport.

Kada Diznijeva vodeća ESPN mreža bude dostupna kao servis za striming, biće dostupna i ovim Spectrum pretplatnicima.

Prema sporazumu, pretplatnici Spektruma u ​​Njujorku i Los Anđelesu ponovo će moći da gledaju programe preko ABC stanica u vlasništvu Diznija, na vreme za večerašnju inauguracionu fudbalsku utakmicu NFL sezone između Bafalo bilsa i Njujork džetsa.