13. novembar 2023 19:45

Dženet Jelen pozvala ministre finansija APEC-a da podstaknu potencijal rasta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dženet Jelen pozvala ministre finansija APEC-a da podstaknu potencijal rasta

Foto: AP Photo/Eric Risberg

SAN FRANCISKO - Američka ministarka finansija Dženet Jelen pozvala je danas ministre finansija pacifičkog regiona da povećaju proizvodni kapacitet svojih ekonomija, dok rade na finansiranju prelaska na energiju sa niskim sadržajem ugljenika.

Otvarajući sastanak ministara finansija zemalja Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC), Jelen je rekla da ekonomski dinamizam grupe znači da su akcije koje preduzimaju važne za rešavanje globalnih izazova.

Prema njenim rečima, 21 ekonomija APEC-a treba da sarađuje kako bi ispunila ciljeve za 2023. godinu, a to je stvaranje „otvorene, dinamične, otporne i mirne azijsko-pacifičke zajednice“, prenosi Rojters.

Dan nakon što je Sekretarijat APEC-a objavio nove prognoze za usporavanje rasta sledeće godine zbog nastavka borbe protiv inflacije i tenzija između SAD i Kine, Jelen je rekla da grupa treba da poveća potencijalnu proizvodnju.

„Moramo dalje da poboljšavamo naše dugoročne ekonomske izglede tako što ćemo povećati ponudu radne snage, inovacije i ulaganja u infrastrukturu, na načine koji su takođe održivi i smanjuju nejednakost“, rekla je Jelen.

Ona je upozorila da put održivog rasta podrazumeva očuvanje planete, uz istovremeno obezbeđivanje ekonomijama čiste energije koja im je potrebna za rast.

"Moramo da iskoristimo nove tehnologije da bismo pokretali inovacije uz održavanje bezbednih finansijskih tržišta", dodala je Jelen.

Sastanak ministara finansija APEC-a održava se neposredno uoči samita lidera APEC-a kasnije ove nedelje i sastanka američkog predsednika Džozefa Bajdena i kineskog predsednika Si Đinpinga koji ima za cilj ublažavanje tenzija između dve najveće svetske ekonomije.

Na dnevnom redu sastanka su pitanja radne snage u zemljama APEC-a, ulaganja u infrastrukturu i istraživanje i mobilizacija resursa za ubrzavanje ciljeva neto nulte emisije.