13. mart 2024 19:49

Američka ministarka finansija: Krediti Bajdenove administracije podstiču investicije u čistu energiju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Američka ministarka finansija: Krediti Bajdenove administracije podstiču investicije u čistu energiju

Foto: AP Photo/Manuel Balce Ceneta

VAŠINGTON - Američka ministarka finansija Dženet Jelen rekla je danas da su investicije u čistu energiju u delovima zemlje sa istorijskim oslanjanjem na ugalj više nego udvostručene, na 4,5 milijardi dolara mesečno i to zbog kredita administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Jelen je, tokom posete Kentakiju, iznela novo istraživanje Ministarstva finansija, koje takođe pokazuje da su investicije u čistu energiju i na drugim mestiama porasle na 3,5 milijardi dolara mesečno, što je povećanje od milijardu dolara, zbog podsticaja po Zakonu o smanjenju inflacije iz 2022, preneo je Rojters.

Jelen je u Kentakiju, državi sa tradicionalno velikim brojem republikanaca, promovisala rastuće lance snabdevanja za proizvodnju baterija za električna vozila (EV).

"Videli smo da su investicije značajno porasle, a kompanije su najavile skoro 650 milijardi dolara ulaganja u čistu energiju i proizvodnju širom zemlje", rekla je ona.

Jelen je u posetila novu fabriku u Elizabettaunu u Kentakiju u koju je južnokorejski proizvođač materijal za baterije Advanced Nano Products uložio 49 miliona dolara.

Objekat će snabdevati ugljeničnim nanomaterijalima kompleks za proizvodnju baterija, vredan 5,8 milijardi dolara, koji grade nekoliko kilometara južnije kompanije Ford Motor i južnokorejska SK Group, gde bi trebalo da radi više od 5.000 radnika.