14. mart 2024 21:20

EU ublažava stroge klimatske propise kako bi umirila gnev poljoprivrednika

Izvor: TANJUG

podeli vest

EU ublažava stroge klimatske propise kako bi umirila gnev poljoprivrednika

Foto: AP Photo/Jean-Francois Badias

BRISEL - Evropska komisija (EK) predložiće nekoliko izmena u programu Zajednička poljoprivredna politika, koji poljoprivrednicima nudi subvencije u zamenu za ispunjavanje ciljeva u vezi sa zaštitom životne sredine, nakon protesta farmera širom Evrope, javlja Blumberg pozivajući se na neimenovane izvore.

Očekuje se da će Evropska komisija već u petak dati predloge u cilju daljeg smanjenja administrativnog opterećenja poljoprivrednika, obezbeđivanja fer konkurencije i jačanja njihove pozicije u lancu snabdevanja hranom.

Ovaj plan biće ključna tema na sastanku lidera EU sledeće nedelje u Briselu.

Očekuje se da će predlozi uključiti izuzeća od pravila poznatih kao "dobri poljoprivredni i ekološki uslovi", koji su jedan glavnih uzroka protesta farmera širom Evrope, uz rastuće troškove proizvodnje i uvoz jeftine hrane iz inostranstva.

Evropski zvaničnici razgovaraju i o zahtevima za upravljanje zemljištem kako bi bila ograničena erozija tla, kao i o plodoredu i drugim pravilima.

Diplomate iz EU navode i da bi u izuzetke bio uvršten zahtev poljoprivrednicima da ostave četiri odsto svog zemljišta u zaleđu kako bi poboljšali biodiverzitet, što je jedna od ključnih tema koje su pokrenuli poljoprivredni sindikati.

Mala gazdinstva površine ispod 10 hektara, kakva imaju 65 odsto poljoprivrednika, biće izuzeta i od kazni za kontrolu usklađenosti s novim pravilima.

EK je morala da povuče plan da prepolovi upotrebu pesticida nakon što je predlog odbačen krajem prošle godine u Evropskom parlamentu.

Blok se takođe zadovoljio labavijim dogovorom o zakonu o obnovi prirode, još jednom ključnom elementu borbe Evropske unije sa klimatskim promenama.