20. mart 2024 19:34

Fed zadržao kamatne stope između 5,25 do 5,5 odsto, najavljuje smanjenje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Fed zadržao kamatne stope između 5,25 do 5,5 odsto, najavljuje smanjenje

Foto: AP Photo, File/Andrew Harnik

VAŠINGTON - Američka centralna banka (Fed) saopštila je danas da je zadržala referentnu kamatnu stopu u rasponu od 5,25 do 5,5 odsto, ali najavila je da i dalje planira višestruko smanjenje pre kraja godine.

Federalni komitet za otvoreno tržište (FOMC) za utvrđivanje kamatnih stopa saopštio je da će zadržati kamatnu stopu na nivou na kojem se održava od jula 2023, preneo je Si-En-Bi-Si (CNBC).

Trenutni nivo kamatne stope najviši je u 23 godine, a stopa određuje ono što banke naplaćuju jedna drugoj za pozajmice, ali utiče na mnoge druge oblike potrošačkog duga, navodi medij.

Zvaničnici Feda naglo su ubrzali svoje projekcije rasta BDP-a ove godine i sada smatraju da ekonomija funkcioniše po stopi od 2,1 odsto na godišnjem nivou, u odnosu na procenu od 1,4 odsto u decembru.

Prognoza stope nezaposlenosti se pomerena je nešto niže u odnosu na prethodnu od četiri odsto, dok je projekcija bazne inflacije merena izdacima za ličnu potrošnju porasla na 2,6 odsto, što predstavlja povećanje od 0,2 procentna poena u odnosu na ranije, ali nešto ispod poslednjeg nivoa od 2,8 odsto, prenosi Si-En-Bi-Si.

Stopa nezaposlenosti za februar iznosila je 3,9 odsto.