23. mart 2024 19:55

Američka Federalna uprava za vazduhoplovstvo uvodi drastične mere Junajted erlajnsu nakon bezbednosnih incidenata

Izvor: TANJUG

podeli vest

Američka Federalna uprava za vazduhoplovstvo uvodi drastične mere Junajted erlajnsu nakon bezbednosnih incidenata

Foto: Rogue Valley Times via AP, File/Andy Atkinson

VAŠINGTON - Američka Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) nakon niza bezbednosnih incidenata razmatra uvođenje drastičnih mera za obuzdavanje rasta kompanije Junajted erlajns holdings, uključujući sprečavanje avio-prevoznika da uvodi nove rute, pored onih za koje je avio-kompanija već prodala karte.

Predstavnici FAA razgovarali su sa rukovodstvom avio-kompanije o privremenim merama koje bi to regulatorno telo moglo da preduzme, prenosi Blumberg, pozivajući se izvore upoznate sa materijom.

FAA je već suspendovala sposobnost Junajteda da izdaje sertifikate pilotima da upravljaju različitim modelima aviona, naveli su neimenovani izvori.

Predložene mere bi praktično zaustavile rast na neodređeni period u jednoj od najvećih američkih avio-kompanija, u okviru pojačane kontrole bezbednosti komercijalnog vazduhoplovstva nakon više bezbednosnih incidenata.

Među incidentima u Junajtedu samo ovog meseca, avion u Hjustonu sleteo je sa rulne staze u travnatu površinu, dok je sa drugog aviona otpala guma nakon poletanja iz San Franciska.

Avion na relaciji Hjuston - Florida morao je prinudno da sleti nakon što je jedan od njegovih motora počeo da izbacuje plamen, navodi Blumberg.

FAA je najavila istrage o tim i drugim incidentima.

Agencija već planira da poveća nadzor nad Junajted erlajnsom u narednim nedeljama kako bi izvršila pregled procedura, priručnika i objekata, navodi se u saopštenju te avio-kompanije upućenom zaposlenima.

Saša Džonson, potpredsednik Junajteda za korporativnu bezbednost je rekao da FAA planira i da „pauzira različite aktivnosti sertifikacije na određeni vremenski period“, ne precizirajući koje.