5. april 2024 18:34

Američka ministarka finansija Dženet Jelen poziva na jednake uslove za američke radnike i firme tokom posete Kini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Američka ministarka finansija Dženet Jelen poziva na jednake uslove za američke radnike i firme tokom posete Kini

Foto: AP Photo, Pool/Andy Wong

GVANGŽU - Američka ministarka finansija Dženet Jelen pozvala je danas, na početku posete Kini, da zvanični Peking utiče na stvaranje jednakih uslova za američke kompanije i radnike, kao i da se uhvati u koštac s viškom proizvodnih kapaciteta.

Jelen je započela petodnevnu posetu Kini u jednom od najvećih industrijskih i izvoznih centara, a uoči razgovora sa visokim kineskim zvaničnicima iznela je stavove SAD u vezi sa "nepoštenim trgovinskim praksama Kine", preneo je AP.

"Sjedinjene Američke Države traže zdrave ekonomske odnose sa Kinom od koristi za obe strane", rekla je ona.

Američka ministarka će se sastati sa kineskim vicepremijerom He Lifengom i guvernerom centralne banke i drugim zvaničnicima u gradu Gvangdžuu na jugu zemlje.

Dženet Jelen, prvi član američke administracije koji je posetio Kinu otkada su se predsednik Džozef Bajden i kineski lider Si Đinping sastali prošlog novembra, istakla je da SAD i Kina treba da imaju otvorenu i direktnu komunikaciju kada je reč o međuseobnim neslaganjima.

Naglasila je da zdrav odnos mora da sadrži jednake uslove za firme i radnike u obe zemlje.

He Lifeng je, ne ulazeći u detalje, naveo da obe strane "moraju ispravno da reaguju na važne interese i zabrinutosti druge strane".

Kada je reč o američkom apelu u vezi sa viškom kineskih proizvodnih kapaciteta, agencija napominje da su subvencije i drugi vidovi podrške vlade u Pekingu podstakle domaće proizvođače solarnih panela i električnih vozila da ulažu u takve fabrike, zbog čega se gradi daleko više kapaciteta nego što tamošnje tržište može da apsorbuje.

AP dodaje da zapadne države strahuju da će ti uvećani kapaciteti preplaviti njihova tržišta jeftinim izvoznim proizvodima, ugrožavajući radna mesta u Americi i Evropi.